Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


konizacija


Autor Poruka

gordana

24.11.2001. 13:56

Štovana gospođo Kupršić,
Imam 38.godina, majka sam dvoje djece,udata i braku 1o godina.Naime,kod ginekološkog pregleda ustanovljen mi je CIN III ,TE HPV VIRUS. NAKON KOLPOSKOPIJE I BIOPSIJE, IZVRŠEN JE OPERATIVNI ZAHVAT LLETZ METODOM U GINEKOLOŠKOJ ORDINACIJI. NAKON TOGA, DVA PUTA MI JE PONOVLJEEN PAPA NALAZ KOJI JE CIN II, A USTANOVLJENA MI JE I GLJIVIČNA INFEKCIJA. TRENUTNO SAM POD TERAPIJOM BETADIN VAGINALETA I KORISTIM MAST PROTIV GLJIVIČNE INFEKCIJE. GINEKOLOG MI PREPORUČUJE DA PRATIMO STANJE JOŠ OKO DVA MJESECA, A TADA MI PREDLAŽE KONIZACACIJU, AKO NALAZ NE BUDE BOLJI. ČITAJUĆI, SHVATILA SAM DA SE VEZANOST UZ HPV VIRUS POVEZUJE SA PROMISKUITETNIM SPOLNIM PONŠANJEM, ŠTO MI JE NAPROSTO NEPOJMLJIVO S OBZIROM DA SAM U BRAKU I DA SMO I SUPRUG I JA DOISTA VRLO ODGOVORNOG SPOLONOG PONAŠANJA I NISMO NI U KOM SLUČAJU IZLOŽENI MIJENJANJU PARTNERA.KAKO JE MOGUĆA ZARAZA U TOM SLUČAJU,MOLIM DA MI POJASNITE
MOLIM SAVJET U SLUČAJU EVENTUALNOG LIJEČENJA SUPRUGA, A I VAŠE STRUČNO MIŠLJENJE VEZANO UZ MOJ PROBLEM.UNAPRIJED VAM SE NAJSRDAČNIJE ZAHVALJUJEM I ŽELIM MNOGO USPIJEHA U DALJNJEM RADU. S POŠTOVANJEM

Doc dr. sc. S. Kupešić

25.11.2001. 11:20

Poštovana gospođo Gordana,
Kao što smo već prije izvjestili na našoj stranici virus HPVa primarno pogađa žensku populaciju dok su muški partneri tipično prenosioci ovih promjena. Možda zarazu ovim infektivnim čimbenikom suprug i/ili Vi nosite od prije stupanja u Vašu stabilnu bračnu zajednicu, te je ova infekcija i njezine posljedice postala manifestnom nakon nekog vremena latencije. Što se tiče obrade i liječenja supruga: katkada se na glansu penisa mogu javiti promjene u vidu bradavičastih lezija , te je u slučaju potvrde HPV infekcije u žene poželjno učiniti virusološku analizu i u muškog partnera. Ipak, kod muškog spola se ne očekuje progresija lezije.
S obzirom da je kod Vas Letzom odstranjen bolesni dio grlića, ali zbog perzistencije virusa dolazi do stalnih odstupanja u Papa nalazu u vidu CIN III preporučila bih konizaciju (naročito stoga jer ste već imali dva nekomplicirana poroda). Nakon op. zahvata svakako neophodno je provoditi redovitu kontrolu kod nadležnog liječnika, jer zalječenje ne znači i izlječenje od ove infekcije, kojoj nažalost ne znamo specifični lijek.