Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


vrijeme je!


Autor Poruka

tasha

11.11.2001. 21:18

postovana doktorice, radi se o tome da sam dvije godine u braku i da jos nisam trudna. obavila sam sve pretrage, suprugov spermiogram je u redu, hormoni su u redu, ovulacij je doduse upitna,bar taj mjesec kad sam vadila krv, ali to se navodno rjesava hormonalnom terapijom. radila sam i hycosi, i jajovodi su u redu. doktorica mi sada preporuca terapiju hormonima, tj.,ciljanu trudnocu. o cemu se zapravo radi, i kakve su sanse da se nesto postigne tim lijecenjem?
jos jedno pitanje:ima li zdrava zena svaki mjesec ovulaciju, ili se ponekad desi da ista izostane?

Doc dr. sc. S. Kupešić

13.11.2001. 19:09

Poštovana gospođo,
U slučaju da su pretrage ustanovile urednu prohodnost jajovoda i primjereni nalaz spermiograma u supruga , tada je logičan put pratiti ovulaciju i u slučaju dokazane anovulacije (tijekom 2 do 3 ciklusa) planirati stimulaciju ovulacije. Oblik stimulacije ovulacije (vrsta lijeka i terapijska doza) ovisni su o dobi pacijentice, njenom hormonskom statusu, konstituciji (tjelsnoj težini), nalazu spermiograma supruga i svakako, metodi pomognute oplodnje kojoj se podvrgavate. U ovisnosti o kvaliteti odgovora Vaših jajnika na stimulaciju ovulacije može se očekivati zadovoljavajuća stopa zanošenja koja se kreće između 15 i 25 % ukoliko budete uključeni u postupak inseminacije. Puno sreće u daljnem liječenju neplodnsoti.

tasha

13.11.2001. 19:51

zahvaljujem na vasem odgovoru i takoder se nadam uspjesnom ishodu.jos Vas samo molim da mi posasnite zapravo malo o ovulaciji odnosno u koje vrijeme je najbolje imati odnose , dan prije ovulacije ili dan poslije, tj. prema pokazateljima ovulacije, npr. povisenoj temperaturi i sl.

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.11.2001. 06:07

Poštovana,
Najbolje je imati tempirani snošaj u danu ovulacije, te odnos ponoviti tijekom sutrašnjeg dana. Najsigurnijim se smatra određivanje plodnih dana pomoću transvaginalnog ultrazvuka, s obzirom da do porasta temperature dođe nakon trenutka ovulacije. U redovitih se menstraucijskih ciklusa višemjesečnim mjerenjme bazalne temperature može ustanoviti tipični nastup tzv plodnih dana, te se temeljem Vaših nalaza mogu planirati snošaji koji će vjerojatnije dovesti do nastupa željene trudnoće.

tasha

23.11.2001. 21:27

Postovana doktorice,
kazete da je postotak uspjesnosti zatrudnjivanja 12 do 20 % inseminacijom ili ciljanim odnosima tj. uzimanjem clomifena. Sto je sa onih 80 do 82 %, u cemu je tu problem?! Koji su razlozi sto ipak ne dolazi do trudnoce iako je I nastupila ovulacia, spermiogram dobar, jajovodi prohodni...
Sto nam jos moze biti?!
zbunjena Tasha