Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcija


Autor Poruka

Marin

01.09.2001. 01:01

U vezi sa svojom djevojkom sam vec 6 mjeseci, imamo 17 godina, oboje smo nevini sto se sexa tice,te odlucili smo imati odnos. Naravno da nam je jako vazna sigurnost u sexu i ja Vas pitam koja bi bile najbolja zastita za dvoje mladih ljudi.
Da li je potrebno da ona ide ginokologu prije odnosa, pa da se savjetuje s njim/njom, da li je tijekom prvog odnosa bolje korisiti kondom ili pilule, koliko prije odnosa se pilule moraju poceti piti, koje pilule su najsigurnije i ne uzrokuju debljanje, također me zanima da li se istovremeno mogu korisiti pilule i kondom? Koja vrsta (marka) kondoma je najbolja? Sta znaci; SPERMICIDNI OVLAŽIVAČ koji sadrži NONOXYNOL 9. Hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.09.2001. 06:56

Poštovani Marine,
Zahvalujem na Vašim pitanjima.
1. Kontracepcijske pilule se počinju piti petog dana menstruacijskog krvarenja, te se na taj način postiže visoka sigurnost.
S obzirom da se radi o mladoj djevojci najčešće se odlučujemo za Cilest ili Trinovum, ali svaki liječnik će se prije uvođenja terapije osnovnim laboratroijskim pretragama informirati o općem zdravlju pacijentice, te će učiniti kompletnu krvnu sliku, sedimentaciju, koagulogram, jetrene probe i pretrge urina.
3. Možete uz tablete koristiti i barijerno sredstvo (kondom); sva su otprilike istih karakteristika.
4. Spermicidni ovlaživači uz mehanički učinak imaju i tzv. spermicidni učinak (kemijski), što znači da "uništavaju" motilitet spermija u ženskom reprodukcijskom sustavu.
Puno sreće i čestitke za odgovorno ponašanje.