Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcija poslije poroda


Autor Poruka

Maja

03.07.2001. 17:13

Lijep pozdrav!
Rodila sam prije 4 mjeseca carskim rezom. Dojim svoju bebu, imam puno mijeka i nadam se da ću još dugo dojiti. Zanima me na koji način da se zaštitim od začeća. Za sada koristimo prezervative, što se ni meni ni mom suprugu ne sviđa. Pretpostavljam da dok dojim ne mogu koristiti pilule?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Doc dr. sc. S. Kupešić

04.07.2001. 00:03

Poštovana gospođo Maja,

Ukoliko je maternica uspješno involvirala do 4. mjeseca nakon poroda, te ukoliko je klinički nalaz uredan i nemate nikakvih upalnih promjena i intrakavitarnih abnormalnosti (prirođenih grešaka maternice ili submukoznih mioma) možete planirati primjenu intrauterinog uloška (IUD ili popularno "spirale"blunk. Vaš će liječnik ukoliko je potrebno odrediti dodatne pretrage i naručiti Vas neposredno nakon završene menstruacije na postavljanje intrauterine kontracepcije. Doista, u pacijentica stimuliranih za dojenje, IUD se smatra najboljim rješenjem s obzirom da oralni kontraceptivi mogu imati nepovoljan učinak na laktaciju.