Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcijske pilule


Autor Poruka

Zvjezdana

12.06.2002. 20:08

Poštovana dr. Kupešić!
Moj organizam jako loše reagira na kontracepcijske pilule pa me zanima vaše mišljenje što bi tome mogao biti uzrok. Prije 6 godina normalno sam uzimala Trinovum i nisam imala nikakve nuspojave, no kada sam lani ponovo pokušala s Trinovumom dobila sam jaku migrenu s povraćanjem. O tome sam obavijestila liječnika i zamolila ga Cilest jer sadrže manje doze hormona.
Od Cilesta sam povraćala i imala mučnine, a uhvatila me i deprimiranost. Nakon par dana mučenja shvatila sam da to nema smisla. Moj ginekolog se s tim složio i savjetovao mi da ne pijem pilule. Ginekolog mi nije mogao reći što bi mogao biti uzrok tome što ne podnosim pilule. Napominjem da su mi jetrene probe bile dobre. Prije dvije godine sam imala problema sa štitnjačom (hipertireoza) usljed stresa, no to se nije ponovilo. Nalazi hormona štitnjače i spolnih hormona su mi dobri, ultrazvuk jajnika također. Zanima me vaše mišljenje

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

14.06.2002. 23:04

Poštovana,
Nema nekog decidiranog odgovora na Vaše pitanje o toleranciji oralnih kontraceptiva. Opisane reakcije mogu se tumačiti preosjetljivošću na sintetske hormone, nesvjesnim psihičkičkim odbijanjem oralne kontracepcije, metabolički uvjetovanom nefiziološkom razinom hormona unatoč normalnih laboratorijskim nalazima i sl. Svakako ukoliko imate bilo kakve nus pojave morate pribjeći primjene druge metode kontracepcije, jer srećom oralni kontraceptivi nisu isključivi izbor.