Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


RAZLIČITI PAPA NALAZI


Autor Poruka

Nea

12.06.2002. 20:15

Poštovana,
veća sam Vam opsivala moj problem koji je nastao u 12 mjesecu 2001 a vezan je za otkrivanje promjena na stanicama uzrokovanih HPV virusom A63.
Nakon dijagnoze ,počela sam s terapijama Betadine + interferon mast,zatim Geonistin i Albothyl pa kriokauterizacija.
Uz to klasične metode ojačavanja imunog sustava vitamini,minerali,željezo.....
Nakon 6 mjeseci i po mišljenju ginekologa za sada zadnjim papa testom,
rezultat koji sam od njega dobila glasio je , laičkim riječima, pogoršanje nalaza odnosno ne više blaga atipija stanica nego povećana.
Razočarana rezultatom u smislu da sam se apsolutno pridržavala lječnikovih uputa , i vođena njegovim ohrabrivanjem da sve izgleda jako dobro i čisto , potražila sam po preporuci , drugo mišljenje liječnika.
Tamo sam napravila ponovni papa test i uz prethodni pregled gdje je isto tako liječnik ustvrdio da jednostavno (ovako , kad me pregledava)
ne može vjerovati da bi mi išta moglo biti , jer sve izgleda skoro pa savršeno.
Nalaz papa testa taj liječnik mi je rekao riječima : NALAZ JE SAVRŠEN!
Nikakve promjene stanica nema, nema CIN I , nema indikacija na HPV , nema NIČEGA. On zna za moje prijašnje nalaze i terapiju , i nije komentirao (osim da po ovom nalazu ne trebamo ići na tipizaciju virusa), nego je kao i patolog koji je napisao nalaz , savjetovao ponovni papa za 4 mjeseca.
Molim Vas da mi iznesete svoje mišljenje o tim nalazima (napomena papa kod prvog i kod drugod ginekologa rađeni su u razmaku 1 mjesec),
jer sam sretna zbog drugog nalaza , ali mi nije jasno da li se virus može povući , ili je i nekom od ova dva nalaza moguća takva pogreška ,
i da li se sa HPV virusonm može možda zamijeniti neka druga trenutna promjena u stanicama , npr stresno stanje ili tako nešto?
Unaprijed se srdačno zahvaljujem na odgovoru,

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

14.06.2002. 23:01

Poštovana,
Vaš nalaz doista govori u prilog postojanja spontanih povlačenja HPV infekcija, te mislim da morate doista biti sretni i zadovoljni. Ipak bih preporučila oprezno ponoviti Papa nalaz u četveromjesečnom intervalu i za mjesec dana napraviti tipizaciju HPVa, odnosno njegovu identifikaciju. Jedino ćete na ovaj način biti sigurni u nalaz koji Vam je predočen. Napomenula bih da je odrediti prisustvo HPV infekcije moguće jedino direknom izolacijom virusa, te da je Papa nalaz kao indirektna metoda samo orjentacijski nalaz koji može biti zamjenjen drugim infekcijama.