Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontrakcije


Autor Poruka

Ruza2010

12.10.2018. 22:10

Postovani,trudna sam 19+3,vec neko vrijeme osijecam bolne kontrakcije maternice,prije tjedan dana odlazim.u bolnicu na pregled,ctg ne registrira kontrakcije,uzv uredan,vaginalni pregled glasi ovako:GN u spekulima bjelkaste naslage od utrogestana(jer ga stavljam vaginalno),te kod cerviksa dosta sluzi.usce odrzano,ulotivi.Toco miran.
Dr mi preporucije da mi moj dr odmah u pon napravi cervikalne briseve jer sumnja na infekciju,preporucuje mi dozu 3 normabela kroz dan i da utrogestan pijem oralno zbog moguce infekcije,odlazim u tjednu odmah svom dr te on odbija napraviti cervikalne briseve,daje uputnicu samo za urinokulturu,danas odlazim privatnom dr da mi napravi cervikalne briseve te mi taj dr odmah po pregleda sumnja na upalu,cak je pronasao i ranicu za koju je moguce da ce prokrvariti za koju smatra da je nastala od upale,uglavnom sada cekam nalaze briseva da vidim daljnju terapiju te i dalje szavljam utrogestane vaginalno posto mi je moj dr rekao da nema potrebe za oralnom upotrebom a privatni dr je rekao da pricekam briseve i ako se doista radi o infekciji da odmah prelazimo na uzimanje na usta a terapiju koju cu dobiti da mi preporucuje u obliku vaginaleta.
Uglavnom,izgubila sam potpuno po vjerenje u svog lijecnika te vas molim za savjet,kontrakcije su se smirile ali ih jos uvijek osijetim ali nisu vise tako ceste i bolne. Sto mi vi sada preporucujete po ovom nalazu i svemu sto sam napisala. Nalaz jos uz gore napisan glasibi ovako:Uzv:KCS pozitivan,pl.vode uredno
BPD4,3 18+6,AC12,5 17+6 FI 2,8 18+1
I oprostite na poduzem postu,ali htijela sam biti detaljna,inace imam 31 godinu,jedan porod i jedan spontani u 9 tjednu prije 5 godina.

Ivo Balenović, dr. med.

13.10.2018. 10:30

Poštovana, treba pričekati nalaze briseva i prema tome odlučiti da li će terapija biti potrebna. Prema nalazima sada je sve u redu. Niste se počeli otvarati, a to je najvažnije. Prijevremeno otvaranje može biti posljedica infekcije. Ranica sigurno nije posljedica upale, nego je to područje gdje jedna vrsta stanica prerasta u drugu. Uzimajte dalje preporučenu terapiju (utrogestane možete vaginalno), a prema potrebi liječnik će uvesti dodatnu terapiju.

Ruza2010

14.10.2018. 00:15

Hvala Vam na brzom odgovoru...
Lp.

Ivo Balenović, dr. med.

14.10.2018. 11:45

Nema na čemu.

Simke20

30.11.2020. 21:25

Poštovani! Trenutno sam 14+4, od prošlog petka imam grčeve u donjem dijelu trbuha koji mi zgče lijevi dio trbuha i stvori se kao loptica. Trenutno sam u bolnici, napravljeni su mi cervikalni brisevi i urinokultura koji su uredni i sterilni. U petak je na ultrazvuku s bebom bilo sve u redu, srce kuca, mjere su sve uredne. Na terapiji sam utrogestonima 3x2 vag i roidokal tabletama 2x1 te strogo mirovanje. Što bi po vašem mišljenju trebalo još napraviti ( neku pretragu možda ) s obzirom da grčevi više nisu tako bolni ni učestali? Hvala vam na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

01.12.2020. 09:10

Poštovana, nema potebe za nekim dodatnim pretragama. Sa trudnoćom je sve u redu.

Simke20

01.12.2020. 09:20

Samo da se nadovežem na gornji post, ovo mi je nalaz: sluzavi iscjedak, cx 1čl, zatvoren, uterus mekan.
TV/TA UZV: CL 2,57 cm, unutar cervikalnog kanala anehogeni sloj koji mjeri 0,25cm.
Nalaz je od petka 28.11.2020.
Hvala Vam!

Ivo Balenović, dr. med.

01.12.2020. 14:40

Trebali bi pitati liječnika koji Vam je radio UZV. CRL 26 mm odgovara trudnoći od oko 9/10 tjedana.

Simke20

13.12.2020. 17:40

Poštovani!
Nadovezujem se na svoje gornje postove. Puštena sam iz bolnice, znači brisevi uredni, UK uredna, terapija kao gore opisana (Utrogestan i Roidacal). Bila kod svoje dr. na pregledu, beba napreduje, nisam otvorena. U bolnici su mi radili cervikometriju, nalaz glasi cerviks 40mm, T.
Ono što mene zabrinjava su kontrakcije koje su i dalje prisutne, dr mi je rekla da ne moram mirovati, međutim mene ta stvrdnjavanja maternice i te kako muče i dosta su neugodna pa skoro cijeli dan preležim. Imam osjećaj da navedena terapija ne pomaže previše. Doktorica mi je isto tako rekla da mi ne može prepisati neku drugu terapiju jer je ovo sve što mi može dati s obzirom na tjedne u kojima se nalazim ( 16+3 ).
Bila bih Vam zahvalna kad biste mi rekli kakvo je Vaše mišljenje o navedenoj terapjij i cijelokupnoj situaciji? Imam li razloga za brigu jer su se te kontrakcije pojavile jako rano? Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

14.12.2020. 09:15

Poštovana, terapija je odgovarajuća i jedina koja se primjenjuje u ovoj fazi trudnoće. Cerviks je zatvoren i održan, a krvarenja nema što klinički znači da je sa trudnoćom sve u redu. Kako će trudnoća odmicati osjećati ćete i pritisak i kntrakcije i pokrete bebe. To su sve uobičajene nuspojave trudnoće. Nema razloga za brigu. Potrebne su redovite kontrole.

Simke20

27.12.2020. 18:00

Poštovani! Zbog opetovanih kontrakcija kojih je bilo dosta ( pritom mislim na više od 10 u jednom satu) ponovno sam hospitalizirana. Napravljen je uzv, cerviks je zatvoren a s plodom je sve u redu. Nisam sigurna da su razumijeli moj opis ( rekla sam da mi se se zgrči jedan dio maternice i iskoči kao lopta, bude tvrdo jedno vrijeme pa popusti) jer je dr.koja me primila na hitnoj rekla da su to pokreti bebe. Danas sam 18+3tt. Jesu li to po vašem mišljenju BH kontrakcije i može li se njihova učestalost spriječiti npr. Spasmex tabletama ili nekom dr.terapijom? Koje su indikacije za spomenute tablete i od kad se one mogu koristiti?
Hvala Vam!

Ivo Balenović, dr. med.

28.12.2020. 16:50

Poštovana, prema opisanom moguće da su u pitanju BH kontrakcije. BH kontrakcije se javljaju u drugom tromjesečju (oko 20. tj., ali nema pravila). One ne dovode do otvaranja ušća maternice. Simptomi su povremeno 'otvrdnuće' trbuha, a intenzitetom podsjećaju na menstruacijske grčeve. Važno je da je cerviks zatvoren. Nema potrebe za terapijom radi sprječavanja istih.

RedQueen

27.05.2022. 23:05

Poštovani,
u 20. sam tjednu trudnoće. Iza sebe imam konizaciju i jedan porod u 28. tjednu. Sad mi je učinjen serklaž u 14. tjednu nakon čega počinjem osjećati bebu i kontrakcije. Kontrakcija ima, ovisno o danu, ali na neke dane puno, uglavnom su samo neugodne, ali zadnjih dana osjetim laganu menstrualnu bol kad mi se trbuh stvrdne. Nekad osjetim bol u jajniku, a da nema kontrakcije. U bolnici sam bila i otpustili su me uz objašnjenje da mi za sad nemaju što dati. U 18. tjednu cerviks mi je bio 34 mm, T oblika. Nalazi krvi i urina uredni, briseve čekamo, ali doktor je siguran da su uredni obzirom da preventivno koristim Polygynax od serklaža. Na mirovanju sam cijelo vrijeme, pijem Duphastone 3x2, polygynax, Normabel pp. Trebam li se brinuti zbog kontrakcija i mislite li da imam šanse izdržati još bar 10 tjedana? Doktor je rekao da mi cervikometriju više neće raditi jer ona nema smisla nakon što je serklaž postavljen. Zahvaljujem na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

31.05.2022. 14:40

Poštovana, uz propisanu terapiju i mirovanje nema razloga da ne dogurate do termina.

Ema2022

09.09.2022. 15:10

Poštovani na nalazu mi piše cx 2/3 čl smeksan za vrh prsta u 32 tt dal imam razloga za brigu

Ivo Balenović, dr. med.

13.09.2022. 16:30

Poštovana, nema razloga za brigu.

matriks1

18.09.2022. 11:40

Poštovani doktore,
Trudna sam 15+6, već drugi dan osjećam neke lagane menstrualne bolove koji su prisutni većinu dana. Povremeno i bol u donjem dijelu leđa. Iscjedak nikakav zasad nemam. Jedino što me zabrinjava je to što sam primijetila da mi se koji put donji dio trbuha stisne tj. bude tvrđi na dodir.
Pregled mi je za 4 dana, trebam li čekati ili da se što prije javim? S obzirom na tjedne trudnoće, mislite li da je rano za pojavu kontrakcija? Ovo mi je treća trudnoća. Prije 2 tjedna sam dobila covid s blažim simptomima. Može li to biti razlog neke infekcije (s obzirom na pad imuniteta) koje bi uzrokovalo kontrakcije? Također imam i problema s probavom, nadutost, pojačan rad crijeva... Znam da vi možete samo pretpostavljati na temelju mog upita ali iskreno strah me da ovo ne bi uzrokovalo skraćenje cerviksa ili otvaranje.
Nadam se Vašem odgovoru. Hvala
Lijep pozdrav!