Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kortizol


Autor Poruka

jelena

25.07.2001. 13:21

Molim dr.Kupesic da mi objasni ulogu hormona kortizola i njegovo eventualno djelovanje na trudnoću. Prije 4 mjeseca imala sam spontani pobačaj pa me interesira da li su mogle utjecati na spontani lagano povišene vrijednosti kortizola. Moj ginekolog mi je preporučio da uzimam tablete androcur 50 i diane 35 kroz 4 mjeseci zatim pauza od 2 mjeseca pa tek onda planiranje trudnoće. Sa ginekološke strane je sve u redu (jajnici, jajovod maternica i dr.) Da li je stvarno mogao kortizol utjecati na spontani.Bojim se slijedeće trudnoće da mi se ne bi opet to desilo.Unaprijed zahvalna!

Doc dr. sc. S. Kupešić

26.07.2001. 19:52

Poštovana gospođo Jelena,
Kada se analizira razlog spontanog pobačaja kreće se metodom isključivanja: najčešći razlog spontanog pobačaja su kromosomske aberacije ploda, potom slijede upale, prirođene nakaznosti maternice i hormonski razlozi. Kako bi se sa sigurnošću moglo ustvrditi je li kortizol izolirani čimbenik koji je mogao uvjetovati spontani pobačaj treba isključiti ostale faktore. Glukorkortikoidi su hormoni kore nadbubrežne žlijezde koji se pojačano luče u stresu, kako fizičkom tako i psihičkom (te logično,mogu biti povećane razine nakon stresa potaknutog spontanim pobačajem). Stoga, savjetovala bih da nakon kraće pauze i po preporuci liječnika provedene trapije Dianama učinite kontrolni pregled kako biste ustanovili razinu kortizola. Potom valja isključiti ostale čimbenike koji mogu uvjetovati spontani pobačaj. Puno sreće u Vašem nastojanju da ostvarite urednu trudnoću.