Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kratka i oskudna menstruacija


Autor Poruka

Leptirica89

17.06.2015. 02:20

Poštovani,

Treba mi Vaše stručno mišljenje i savjet povodom zdravstvene stvari oko koje se brinem.
Imam 26 godina. Menstruacije su mi uglavnom uredne (ciklus traje od 28-35 dana ,kako-kad) i nikada se nije desilo da koji mjesec izostane. Ipak, u zadnjih godinu dana sam primijetila da su mi se menstruacije skratile i da su oskudne (sada traju 2-3 dana i krvarenje je takvo da jedan dan nosim klasičan uložak, a druga dva mogu slobodno nositi i dnevni uložak). Jš jedan razlog zbog kojeg Vam pišem jeste da sam menstruaciju dobila 23.05.,a onda 15.06. Krvarenje je trajalo jedan dan. Ovo mi je drugi dan te čudne mentruacije i samo ujutro sam imala lagano kravrenje,a sada već ništa. Molim Vas da mi ukažete na razloge za ovo (i eventualno da me malo umirite happy). Planiram uskoro zasnovati porodicu pa me zanima kakve ovo veze može imati sa plodnošću tj. da li ovo može ukazivati na manju plodnost ili čak neplodnost.
Kod ginekologa sam zadnji put bila u mjesecu februaru ove godine. Tada sam radila PAPA test i bio je uredan, osim što je na nalazu pisalo "upala" ali ginekolog tome nije pridavao veći značaj. Njemu sam također objasnila za ovu promjenu u ciklusu,ali ni to mu nije bio neki problem niti me je uputio na daljnji pregled.
Zbog toga me zanima šta Vi mislite.

Unaprijed hvala na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.06.2015. 01:30

Prema opisanom za početak savjetujem UZV pregled sredinom ciklusa. Ako je to uredno i ako su jajnici izgledom uredni ne treba ništa dalje raditi.
Moglo bi se raditi i o anovulacijskim ciklusima te ako je to posrijedi napraviti hormonski statu.