Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kratka menstruacija


Autor Poruka

Lejlap0766

09.11.2018. 10:35

Imam 19 godina i oduvijek mi menstruacija traje 3-4 dana, medjutim zadnjih 5 ciklusa prva dva dana imam obilnije krvarenje, traje 48 sati i onda stane, treci dan imam samo skedje ostatke krvi, nekada i cetvrti ali vrlo rijetko
Sta moze biti uzrok tome?

Ivo Balenović, dr. med.

09.11.2018. 11:40

Poštovana, menstruacija ne mora biti svaki ciklus iste duljine trajanja i obilnosti. Sve ovisi o hormonskom utjecaju.

Malaplavacrna09

11.11.2018. 22:20

: Postovani, Imam ciklus od 32-34 dana. Receno mi je od strane ginekologinje da mozda imam policisticne jajnike. Menstruacija mi je inace dolazima redovno, znala bi kasniti najvise 3-4 dana. Prosli mjesec mi je dosla nakon 32 dana. Imala sam menstruaciju koja je trajala 11 dana. Inace bi mi uvijek trajala 6-7 dana. Ovaj mjesec mi je kasnila menstruacija 4 dana. Napokon sam je dobila, bio je to kao smedi iscjedak. Tako mi uvijek bude pocetak. Sutradan mi se to pretvorilo u crvenkasto-rozi iscjedak. Ali samo bude malo tockica na ulosku. Nije ki jasno zasto mi se to dogada? Spolno sam aktivna, u plodnim danima koristim kondom, a u neplodnim ne koristim zastitu, ali mi decko ne ejakulira u mene. Bojim se trudnoce. Mozete li mi reci kakve su sanse? I zasto nemam normalnu menstruaciju nego te male crvene tragove? Hvala Vam unaprijed na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

12.11.2018. 15:20

Poštovana, savjetujem da uradite hormonsku analizu. Hormonska neravnoteža je glavni uzrok neredovitih menstruacija. Prije toga uradite i test na trudnoću. Nije isključeno da je 'kratka menstruacija' bila implantacijsko krvarenje.

Anaana123

04.04.2019. 10:40

Postovani,
Imam 23 godine, prvu menstruaciju sam dobila sa 14 godina, i uvijek je bila pracena ogromnim bolovima grcevima, povracanjem i slicno. Takodje i kasnilo mi je uvijek, prije pocetka seksualnih odnosa po 15-20 dana, a onda se smanjilo na nekih nedelju dana. Ovaj mjesec sam dobila tacno na 28mi dan bez ikakvih bolova, cak me ni grudi nisu boljele, krv je bila svijetlo crvena u premalim kolicinama, i trajala je dva dana. Pocela sam u sa teretanom i aktivnim vjezbanjem u prethodnih mjesec dana, imala sam i par stresnih situacija, ne nesto previse. Trazila sam po internetu svakakve odgovore, pretpostavljam da cete mi reci da kupim test prije svega, ali ne smijem da se usudim jos uvijek jer mi trudnoca zbog poslovne situacije trenutne ne bi nikako odgovarala ( a i momak i ja smo ubijedjeni da nisam trudna jer nikad u mene nije svrsio). Jedino me zabrinjava sto je bila kolicina krvi u premalim kolicinama, u odmosu na ranije i kolika je sansa da sam prokrvarila i da sam trudna?

Ivo Balenović, dr. med.

04.04.2019. 11:30

Poštovana, jedini način da se ustanovi radi li se o trudnoći ili je u pitanju menstruacija je taj da uradite test. Menstruacije ne moraju uvijek biti istog intenziteta i duljine trajanja, ali morate uzeti u obzir i mogućnost trudnoće.