Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


krvarenje u trudnoći


Autor Poruka

hana

06.05.2002. 16:36

Poštovana doktorice,
u 12-tom sam tjednu dugo přiželjkivane trudnoće (ZM 15.2.2002). Naime gotovo 5 godina liječila sam se od neplodnosti. U siječnju ove godine (histeroskopski) bio mi je odstranjen polip i već u ožujku ostala sam u drugom stanju. Ne možete ni zamisliti kako sam bila i sretna i iznenadjena. Liječnik je ustvrdio da se radi o urednoj trudnoći i da se mogu ponašati (naravno slušajući signale svog tijela) kao dosad. Ipak trudnoća nije bolest. Bila sam se navikla vježbati tri puta tjedno u teretani i još kod kuće. Naravno da mi je bilo jasno da sad ću morati ili smanjiti ili odustati od "dizanja utega" Odgovor je mudjutim stigao prije nego što sama se snašla. Jednom navečer - ni od čega - počela sam jako krvariti i strahovito sam se prestrašila. Mislila sam da krvarenje u trudnoći znači kraj. Sa suprogom smo otišli u bolnicu, gdje su, na moju neopisivu sreću, ultrazvukom ustvrdili, da bebica je u redu, i da sam skroz zatvorena. Uz strogo mirovanje kod kuće dobila sam tablete progesterona Prometrium 100mg 2x1, sada pijem DABROSTON 10mg isto 2x1). Desetak dana nakon ovog nemilog dogadjaja, nakon što sam posegnula za šalicom koja je stajala na polici, ponovo sam prokrvarila. Krvarenje nije bilo tako jako kao prvi put, ali ipak..., radilo se o svježoj krvi, bez ugrušaka, nisam imala nikakve bolove,grčeve-ništa. Osim straha toga je bilo najviše.
Doktorice, mislim da Vam ni ne moram pisati koliko želim uspjeti i roditi ovu žilavu bebicu. Interesira me, šta u stvari znači ovo krvarenje u trudnoći, da li je ono opasno za bebu, i kako mogu ja sama utjecati na to da se ne ponovi? Je li istina da pobačaj prijeti najviše prva tri mjeseca trudnoće? I kao svaka trudnica dobivam sa svih strana puno puno savjeta - je li istina da bi trudnica treba izbjegavati neke kućanske poslove, koje bi mogli uzrokovati pobačaj - iako mi to nije jasno, prije su žene radili puno teže poslove i radjali zdravu djecu?) - kao usisavanje, pranje prozora,glačanje... Znam da imam za Vas jako puno pitanja, ipak dopustite mi još jedno... Interesira me Vaše vidjenje prema putovanju (autom) u trudnoći. Radi se o putu cca 800 km, i mislila sam otići u 4.mjesecu trudnoće...
Na kraju, molim Vas, oprostite na mogućim grješkama, strankinja sam, mada već pokoju godinu živim u Hrvatskoj, stalno učim.
Želim Vam sve najbolje i unaprijed se veselim odgovoru.
Sa poštovanjem
Hana

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

07.05.2002. 14:30

Poštovana,
Krvarenje tijekom trudnoće najčešće se javlja zbog prisustva hematoma, te bi i u Vašem slučaju bilo važno ultrazvučno precizirati radi li se o kolekciji krvi i ugrušaka (hematomu) u materištu, koji se može povezati s nastupom vaginalnog krvarenja. Naime u 62% trudnica vaginalno krvarenje je posljedica hematoma koji u velikoj većini slučajeva (75%) rezultira urednim nastavkom trudnoće i terminskim porodom. Ipak, prognoza ovisi o veličini hematoma, njegovoj lokaciji i cirkulacijskim promjenama koji hematom može uzrokovati na okolnu cirkulaciju. S obzirom da se je u Vas krvarenje dogodilo u dva navrata preporučila bih mirovanje i poštedu od posla. Ukoliko je nalaz transvaginalne cervikometrije (mjerenje cerviksa ultrazvukom) u granicama normale, možete se prošetati, ali se ne savjetuje dizati teret niti izlagati se fizičkom naporu ili dugim putovanjima. Morate shvatiti da se zbog dva krvarenja u prvom tromjesečju Vaša trudnoća tretira kao visoko rizična koja zahtijeva osobiti oprez. Mislim da je stoga putovanje automobilom na udaljenost od 800 km malo presmjela odluka u Vašem slučaju, te bi Vam savjetovala da se u slučaju neizbježnosti putovanja odlučite za avionski prijevoz.