Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bartholinitis


Autor Poruka

Sara

06.05.2002. 19:45

Poštovana doktorice,
imam 23 god. i već godinu i pol dana imam problema sa Bartholinovom zlijezdom. Zlijezda mi se prvi put upalila nakon spolnog odnosa sa mojim partnerom, a od tada mi se ponovno upalila 4 ili 5 puta. Kod ginekologa sam isla redovito, ali nisam bila zadovoljna prvenstveno komunikacijom sa doktoricom, jer sam sve informacije o zlijezdi saznala preko interneta ili literature. Lijecena sam iskljucivo antibioticima. Zlijezda bi nakon terapije antibioticima sama pukla, a o nekom drugom nacinu terapije doktorica nije htjela razgovarati. Zadnji puta se zlijezda upalila u veljaci i od tada nemam vecih poteskoca, osim sto me zlijezda boli tupom boli nakon spolnog odnosa i sto se neposredno nakon odnosa zlijezda izrazito poveca i otvrdne. Bila bih vam izrazito zahvalna da mi odgovorite postoji li povezanost izmedju upale ove zlijezde i mjesecnice, mogu li sprijeciti upalu ako moj partner koristi prezervativ(tj. ima li mogucnosti da upale imaju veze sa mojim partnerom) i postoji li mozda neki drugi nacin terapije(osim antibioticima) koji bi mogla sugerirati svojoj doktorici? Zahvaljujem, Sara.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

07.05.2002. 14:15

Poštovana.
S obzirom na Vašu dob mislim da je problem upale Bartolinijeve žlijezde doista najbolje liječiti primjenom antibiotika. Nesumnjivo bilo kakva lokalna infekcija može pogodovati razvoju bartolinitisa, te bi zbog prevencije bilo razumno koristiti se prezervativom.
U slučaju da će se infekcije pogoršavati i da se neće moći uspješno kupirati antibiotskom terapijom može se pristupiti kirurškom liječenju, uz napomenu da je zahvat prilično neugodan (srazmjerno mutilirajući) i može ga pratiti neugodan postoperacijski tijek (zaraštanje rane, bolnost i sl). Zbog svega navedenog kirurško se liječenje savjetuje kao posljednji izbor.