Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


laparaskopija


Autor Poruka

ana

03.06.2001. 15:24

Poštovan gdjo. Kupešić,
Ka prvo ,sve pohvale za tim koji je pokrenio ideju o relizaciji jedne ovakve WWW stranice.
Nažalost moje pitanja se ne odnosi na neplodnost više,naime imam 30 godina i nisam rodila ni jedno dijete i prije 5 mjeseci imala sam operaciju pri kojoj je učinjena histerektomija i obastrana adneksektomija zbog carcinoma jajnika Ib klas stadija.
Moja pitanja glase zbog čega moram raditi laparaskopiju i da li je moguća transplatacija ovih .


Srdačan pozdrav!

Doc. dr. S. Kupešić

03.06.2001. 19:28

Poštovana gospođo,
Indikacija za operativno odstranjenje jajnika i maternice (ca jajnika I b stupnja) zahtijeva redovite kontrole i nakon provođenja samog zahvata. Liječnik je savjetovao laparoskopiju kako bi se uvjerio u izostanak tzv. recidiva bolesti. Ovim zahvatom uz pomoć optičke kamere, ne samo da će pretražiti teško dostupne dijelove male zdjelice, već će pretražiti i površinu jetre i uzeti uzorke (biopsija) dostupnih limfnih čvorova. Također će se uzeti i uzorak ispirka trbušne šupljine, koji će se potom citološki pretražiti. Mišljenja sam da postoji razlog za planiranje laparoskopije, te da u budućnosti morate činiti i redovite transvaginalne ultrazvučne pretrage metodom doplera u boji kako bi se što ranije otkrilo eventualno stvaranje tzv. tumorskih implantata (recidiva primarne bolesti), te raditi tzv. tumorske markere (Ca 125) koji mogu bilježiti porast ukoliko se bolest počinje ponovno pojavljivati.
U prethodnom sam tekstu navela sve moguće komplikacije, ali valja napomenuti da rani stadij bolesti (kao u Vašem slučaju) liječen suvremenim metodama ima vrlo dobre izglede za oporavak ukoliko se slijede upute liječnika. Što se tiče planiranja metoda tzv. pomognute oplodnje, za sada u svijetu nije razrađena tzv. transplantacijska tehnika, ali u nekim ustanovama u SADu se prije planiranja operativnog odstranjenja jajnika isti mogu pohraniti i zamrznuti za provođenje (još uvijek eksperimentalnih tehnika) uzgoja jajnih stanica "in vitro". Za sada kako rekoh - samo eksperimentalno, ali za očekivati su značajni pomaci i u ovom segmentu humane reprodukcije.
Puno sreće u daljnjem liječenju.

ana

06.06.2001. 21:25

Poštovana gđo Kupešić !

Najljepše Vam se zahvaljujem na brzom odgovoru i stručnom objašnjenju . Uz poštovanje , srdačan pozdrav !