Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ne mogu zatrudnjeti


Autor Poruka

Svjetlana

06.06.2001. 10:06

Hvala vam što ste otvorili ove stranice, jer zaista nije lako doći do informacija o tome što nam je činiti, a na sve što se tiče našeg zdravlja (ili bolesti) jako smo osjetljivi.
Molim vas za pomoć. Imam 33 godine i pokušavam zatrudnjeti već godinu i pol. U drugom sam braku, a iz prvog imam divnu djevojčicu. S prvim zanošenjem, trudnoćom i porodom nije bilo nikakvih problema.
Nakon nešto manje od godine dana javila sam se svom ginekologu, koji je nakon UZV pregleda tvrdio da imam mikrocistične jajnike, zbog čega da imam anovulatorne cikluse i prepisao mi Clomifen (5 dana * 100 mg). Vidio je i nalaz spermiograma supruga, dijagnoze oligoasthenozoospermia i rekao da je to svejedno OK. Dva mjeseca kasnije, kada uz 2-3 "krasna folikula" i tempirane snošaje nisam zatrudnjela, šalje me dalje, ginekologu specijalistu.
Suprug je napravio još jedan spermiogram, ovoga puta dijagnoze normozoospermia, za koji novi ginekolog tvrdi da je super premda je u uzorku svega 9% normalnih spermija, uz ostale parametre: volume 2,2; likvefakcija 720; ph 7,8; vitalnost 60; HOS 61; koncentracija 95 M/ml; motile 52 M/ml; progressive 30 M/ml; morph index 22% (koji su u redu?). Također tvrdi da su jajnici normalne veličine i bez ikakvih cista i sve drugo da je u savršenom redu. UZV pregledom utvrđuje i postojanje ovulacije. Mjesec dana poslije završila sam u bolnici na nekoliko dana s dijagnozom hipermenoreja, u terminu menstruacije, prošlo je bez ikakve terapije i nisam dobila objašnjenje što mi je ustvari bilo - zanima me jesam li možda ipak bila trudna jer je
b HCG 0,81? Nakon 3 mjeseca na kontroli ginekolog mi savjetuje učiniti HSG. Papa-test je u najboljem redu, brisevi su OK, na koncu pred 2 tjedna HSG pokaže obostranu prohodnost jajovoda.
Ja sam već blago rečeno žalosna, jadna, ljuta i što sve ne, nije fer, toliko želim imati još djece!!! Ova dijagnostika se razvlači, vrijeme prolazi... Molim vas pomozite mi i unaprijed vam puno hvala!!!

Doc. dr. S. Kupešić

06.06.2001. 21:32

Poštovana gospođo Svjetlana,
Zahvlajujem na Vašem pismu u kojem precizno navodite da su Vam utvrđeni ovulacijski ciklusi, uredna prohodnost jajovoda, primjereni Papa nalaz i mikrobiološke pretrage cerviksa. Štoviše, u Vas je potvrđena fertilnost (uredno zanošenje, trudnoća i porod Vaše djevojčice). Mišljenja sam da bi trebalo ponoviti nalaz spermiograma supruga nakon trodnevne apstinencije i procijeniti najprimjereniji oblik medicinki pomognute oplodnje koji bi Vam dao najveće šanse za uspjeh. Ne bi bilo zgorega učiniti hormonski profil i u Vas (odrediti FSH,LH,E2 i Prl između 3. i 8. dana menstraucisjkog ciklusa kako bi otrili eventualni endokrinološki poremećaji koji bogu biti uzrokom sekundarne neplodnosti). Iako vremena ima, obradu treba zaokružiti kako bi se što sistematičnije pristupilo riješavanju Vašeg problema. Ukoliko ste zainteresirani za razgovor i/ili pregled slobodna sam Vas uputiti na tel 013712109 Klinike za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh u Zagrebu.