Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


laparaskopija


Autor Poruka

Anja

07.01.2002. 15:47

Poštovana dr.Kupešić,

budući da mi je prošli mjesec došlo do poremećaja ciklusa nakon terapije clomidom ( pretpostavka je da je došlo do pada razine hormona ) te zbog prijašnjih čestih upala jajnika kao i neredovitog ciklusa ( prije terapije ) preporuka je da idem na laparaskopiju.Molim Vas da mi pojasnite metodu, event. negativne popratne pojave i što učiniti ukoliko se na brisu pokaže neka bakterija prije laparaskopije budući da često imam E.coli.

S poštovanjem,
Anja

Doc dr. sc. S. Kupešić

07.01.2002. 23:01

Poštovana,
Laparoskopija spada u dijagnostičke i/ili terapijske zahvate kojima se kroz rez u predjelju pupka uvodi optička kamera i dva instrumenta (u razini stidne kosti) koja omogućavaju izvođenje operativnog zahvata. Metoda se izvodi pod potpunom anestezijom, daje direktan uvid u strukturu i funkcionalnost ginekoloških struktura i omogućava čak i uzimanje uzoraka za identifikaciju nekih upalnih uzročnika. Ukoliko nemate sistemskih simptoma bolesti lokalna infekcija E coli (naročito uz prethodno provedenu antibiotsku teraopiju) ne predstavlja kontraindikaciju za zahvat. Komplikacije ovog zahvata u visokospecijaliziranim centrima su izuzetno rijetke (bolnost u predjelu reza, osjećaj nadutosti, rijetko prisutne lezije crijeva i abdominalnih organa prilikom uvođenja operativnih instrumenata i sl)