Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


upit


Autor Poruka

Sanja

07.01.2002. 16:04

Imam 32. godine. Moja sestra kojoj je 34 godine ima dijagnozu karcinoma dojke. Zanima me koliki je rizik da i ja obolim. napravila sam mamografsku pretragu i analizu iscjedka iz obje dojke i nalazi su bili u redu. Uskoro idem na ultrazvučnu pretragu i jako se bojim. Pomozite savjetom i meni i mojoj sestri.
Velika hvala

Doc dr. sc. S. Kupešić

07.01.2002. 22:55

Poštovana,
Ukoliko su oboljela majka ili sestra ili obje od raka dojke, smatra se potrebnim provoditi redovitu kontrolu (klinički, ultrazvukom i mamografski) u redovitim intervalima. U Vašoj životnoj dobi smatra se razumnim praviti kliničke i ultrazvučne kontrole jednom u šest do 12 mjeseci, a mamografske pretrage čine se u dogovoru s liječnikom ( 1 u jedne do dvije godine). Od osobite je važnosti informirati se u specijaliziranom centru o samopregledu dojke, a postoje i genetska ispitivanja koja predskazuju rizik od ovog zloćudnog tumora (određivanje BRCA1). Prema meni dostupnim informacijama ova vrsta pretage može se obaviti u Institutu Ruđer Bošković. Nesumljivo je da ovakav nesretni događaj u obitelji iziskuje oprez (ovakva informacija nipošto ne znači da ćete Vi zasigurno oboljeti, ali Vaš se rizik procjenjuje 2 do 3 puta većim od rizika prosječne žene), te je važno sačuvati smirenost i učiniti sve dostupne preventivne mjere.