Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lažni trudovi


Autor Poruka

Kruna

17.01.2002. 14:43

Poštovana,
već sam vam pisala i zahvaljujem se na odgovoru.
Molila bih vas da mi kažete da li je stvarno potrebno ići svakih 4-5 tjedana na UZV. U 23 sam tjednu trudnoće i to mi se čini malo previše!
Zadnji put sam bila u 20. tjednu i sve je bilo u redu. Također me zanima kako prepoznati lažne trudove, naime ponekad imam osjećaj zatezanja trbuha koji brzo prođe bez ikakvih dodatnih bolova.Inače su mi bolna točka križa i općenito leđa, da li postoji neka preporuka za te bolove u trudnoći i nije li malo prerano s obzirom na gestacijsku dob da me tako jako bole?
Puno Vam hvala na odgovorima!

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.01.2002. 18:56

Poštovana,
Prema preporuci Svjetske udruge za ultrazvuk zdrave i nekomplicirane trudnoće zahtijevale bi ultrazvučne preglede najmanje tri puta tijeko trudnoće. U slučaju nekih poteškoća i patologije (fetusa ili boelsti majke) ultrazuvčne pretrage trebaju se raditi češće. Sve ovisi o indikaciji za ultrazvuk (postoji li sumnja na fetalnu anomaliju, prijeveremeno otvaranje cerviksa, zastoj rasta fetusa i sl), a o tome se morate informirati kod Vašeg liječnika (vjerujem da on zna razlog zašto Vas je naručio za 4 tjedna , a ne za 6 do 8 kao što je uobičajeno). Što se tiče povremenih stezanja, ona se mogu smatrati normalnima, samo je važno da nemaju kontinuitet i vremensku regularnost. Bolovi ukrižima srazmjerno su česti u trudnica (zbog promjene u težini, opterećenju kralježnice, specifičnosti položaja zbog veličine trbuha i sl). Ipak, ukoliko su bolovi stalni trebalo bi provjeriti duljinu i oblik cerviksa /metodom ultrazvučne cervikometrije/ kako bi se procjenilo da li je došlo do neželjenog prijevremenog otvaranja cerviksa.