Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


skraćeni cerviks u trudnoći


Autor Poruka

Anita

17.01.2002. 15:07

Poštovana doktorice,
U 24. sam tjednu trudnoće i na zadnjem pregledu je ustanovljeno da mi je cerviks skraćen, ali zatvoren, pa mi je preporučeno mirovanje. Zanima me u kolikoj mjeri to mirovanje mora biti strogo (mora li to biti strogo ležanje), da li je dovoljna pošteda od kućanskih poslova, te da li je duže sjedenje u toj situaciji loše za ovakvo stanje.
Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru!

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.01.2002. 18:50

Poštovana,
Stupanj mirovanja ovisi o stupnju skraćenja cerviksa. Ukoliko je stanje alarmantno, tada se savjetuje intenzivno mirovanje (ležanje) i pošteda od bilo kakve fizičke aktivnosti. Naročito valja izbjegavati dugotrajna stajanja i dizanje tereta. Što se tiče sjedenja, dugotrajno sjedenje može također nepovoljno djelovati jer smanjuje optok krvi u zdjelici, a također može mijenjati antomske odnose, te ga također valja smanjiti na najmanju moguću mjeru. Tijekom trudnoće se zbog anatomskih osobitosti preporuča mirovanje na lijevom boku, što poboljšava prokrvljenost posteljice i fetusa i odterećuje donje ekstremitete koji mogu biti skloni edemima.