Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


LH poviđen - ESTRAD smanjen


Autor Poruka

Neli

27.09.2001. 18:57

Pođtovana doktorice Kupređiă,

Prilikom IVF obrade, ultrazvučnim pregledom mi je otkrivena cista, koja se javlja svaki put na drugom jajniku, odnosno nepuknuti folikul, a koji svaki put u menstruaciji pukne. Napravila sam hormonske pretrage 3 dan ciklusa, a koje su pokazale da imam poviđen LH i umanjen estradiol.

Rezultati su slijedeci:

T3 2.1 nmol/l
T4 107 nmol/l
TSH 3.9 mIJ/L
LH 8.3 IJ/L
FSH 6.7 IJ/L
PRL 6.2 řg/L
ESTRAD 86 pMOL/L
TESTO 1.3 nMOL/L
DHEAS 4.37 řMOL/L
ANDRO 3.81 nMOL/L
FT 3.6 pmol/L

Zanima me Vađe miđljenje kao doktorice koja ima iskustvo u liječenju steriliteta, na koji način biste liječili ovaj problem.

Samo da Vas podsjetim, pođto sam Vas veă kontaktirala u vezi ovog problema sa folikulima, da imam 35,5 godina, te zbog suprugove dijagnoze oligoasthenozoospermije prisiljeni smo na ICSI.

Zanima me smeta li ovakav disbalans za sazrijevanje jajnih stanica i rast folikula uz pomoă stimulacije hormonskim preparatima. Koja bi supresija bila najkvalitetnija za potiskivanje vlastitih hormona hipofize prilikom stimulacije. Da li je u mom slučaju bolje koristiti preparate za stimulaciju koji sadrţe LH ili su bolji oni bez LH poput GONAL F-a.

Napominjem da su mi ciklusi neredoviti i uvijek u trajanju od 25 do 33 dana uz bolne menstruacije.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Neli

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.09.2001. 19:29

Poštovana gospođo Neli,
Respektirajući Vašu životnu dob i hormonski status smatram da bi najpovoljnije bilo sprovesti indukciju ovulacije tzv. dugim protokolom s analozima gonadotropina (npr. Dekapeptyl, Suprefact, Profact ili Buserelin) i gonadotropinima (u Vašem slučaju bilo bi povoljnije primjenjivati FSH npr. Gonal F).
Puno sreće u narednom postupku izvantjelesne oplodnje metodom ICSI.