Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Medazol vaginalete


Autor Poruka

klapa_92

10.01.2021. 11:10

Pozdrav,

Mjesec dana nakon nezasticenog odnosa dobijem ono sta mislim da je kandida koja nestaje nakon uporabe acidosalus vaginaleta, ali se simptomi ponovo vracaju opet nakon mjesec dana, ovaj put sirasti bijeli iscjedak (bez mirisa) i vrlo malo zelenkastog iscjetka. Kod ginekologa nisam stigla pa sam na svoju ruku sam uzela medazol vaginalete (imala od prije kod sebe ali ih nisam iskoristila), i sad 8 dan dobijem menstruaciju. Gljivice su podivljale takodjer.

• Da li da nastavim terapiju ili da cekam da zavrsi krvarenje?

• Sto ako nije bilo potrebe za ovim vaginaletama, da li cu imati neke “posljedice” ?

U uputama pise: “ Pri primjeni Medazol vaginaleta, može doći do superinfekcije rezistentnim sojevima bakterija (na primjer gonokokom) “

Malo me to zbunjuje pa ako mozete objasniti?

Hvala unaprijed


Ivo Balenović, dr. med.

10.01.2021. 16:30

Poštovana, prekinite terapiju dok ne prođe menstruacija. Medazol vaginalete se koriste u liječenju upala izazvanih određenim bakterijama (Gartdnerela, Trihomonas). Metronidazol pripada skupini antibiotika i može poremetiti normalnu mikrobiološku floru rodnice i stoga pospješiti rast gljivica, ali i nekih drugih mikroorganizama. Nema razloga da bi došlo do superinfekcije gonokokom jer je to spolno prenosiva bolest koju može prenijeti samo zaraženi partner. Prema navedenom kod Vas se radi o gljivičnoj infekciji za koju se koriste antimikotici (Canesten, Rojazol, Plimycol...)

klapa_92

10.01.2021. 17:45

Da li ce ova puza od 5 dana zbog menstruacije utjecati na uspjesnost terapije ? ( imam jos dvi vaginalete )

Iza medazola bi uzela canesten 3 kremu za rodnicu pa acidosalus vaginalete, uz neke oralne probiotike.

Da li bi to bilo u redu ?

Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

11.01.2021. 12:05

Pauza neće smetati, a terapija koju ste naveli je odličan izbor za nastavak liječenja.

Pandrijana1910

15.07.2022. 11:15

Lp. Zbog trihomanasa i gardnerele sam dobila medazol tablete (shema 2-0-3) i iste takve vaginalete 10 dana. I moj partner također je dobio to isto ali nije bio kod kuće pa nije mogao piti. Sad je došao i dobio ih od svoga liječnika i danas popio. Kada te ta tablete počinju djelovati i kad bi smjeli imati spolni odnos?

Ivo Balenović, dr. med.

17.07.2022. 10:45

Poštovana, savjetujem da nakon terapije uradite kontrolne briseve.