Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Menopauza i problemi


Autor Poruka

123zorica

20.09.2019. 00:25

Imam 49 godina i ne dobivam menstruaciju vise od 2 godine.Od tada imam probleme sa bolovima u ksotima , misicima sa kilama nesanicom Ali najgora mi je suhoca vagine Muci me godinama tako da ne mogu da upraznjavam sex .Prosle godinezbog toga su pocele ceste upale besike 5 u godini sa tim da me stalno dole peklo i kad je upala i kad nije Na kraju urolog i ginekolog mi prepisuju estriol kremu 15 dana svaku vece i poslije 2 puta sedmicno.Brzo mi je bilo bolje Da bi poslije 4-5 mijeseci urolog rekao da ne treba vise da ce mi samo naskoditi Evo 4 mijeseca pokusavam bez kreme Stavila sam je za 4 mijeseca samo 7 puta To je 1 u 10 ili 15 dana.Opet je pocelo da me pece i pojavilo mi se bijelo pranje Gusto je i bijelaksto izlazi kod neprezanja Duzeg hodanja.Otisa sam kod svog ginekologa koji je pogledao samo povrsinski Nije radio ultrazvuk Kaze ne vidi nista i da moram da nastavim sa estriol kremom2 puta sedmicno Da se javim u januaru tad je vrijeme normalnoj godisnjoj kontroli.Moje pitanje je da li estriol krema ako se koristi 2 puta sedmicno na duze vrijeme moze da naskodii ili dijeluje ipak samo lokalno kako kaze moj ginekolog Da li je to bujelo pranje normalno i kako ga ginekolog nije video...Da li postoje neke druge kreme bez hormona koje isto tako mogu pomoci Hvala vam unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

20.09.2019. 21:55

Poštovana, Estriol krema ne može štetiti ako se upotrebljava prema uputama. Pojačan bijeli iscjedak može biti posljedica gljivične upale. U tom slučaju potrebna je terapija nekim od antimikotika (Canesten, Plimycol, Rojazol). Vagisan krema za rodnicu ne sadrži hormone, a pomaže u prevenciji nadraženosti i upale rodnice.

123zorica

21.09.2019. 12:50

Postovani dr HVALA VAM PUNO na odgovoru.Ako moze jos jedno pitanje Estriol krema koju ja koristim samo za vanjsku upotrebu da li moze dugo da se koristi 2 puta sedmicno ili je bolje 1 sedmicno Da li moze na duze vrijeme I posto sam ja bila kod ginekologa zbog tog bijelog pranja On nije radio ultrazvuk ali je napravio manji pregled i kaze da je sve ok , hvala bogu .Ali ja i dalje osjecam to bijelo pranje Moze li ono u menopauzi biti normalno.

Ivo Balenović, dr. med.

21.09.2019. 22:10

Poštovana, Estriol krema se može koristiti duže vrijeme. Uobičajena primjena je dva puta tjedno, ali se može koristiti i jednom tjedno. Bijelo pranje je uobičajena pojava i odnosi se na sekreciju sluznih žlijezda rodnice. Normalan vaginalni iscjedak je bjelkast, ponekad blago žut. Ako dođe do upale postaje gust, neugodno miriše i u pravilu je tamniji. Ako nisu dokazane patogene bakterije u iscjetku, onda je pojava bijelog pranja normalna.

123zorica

08.10.2019. 23:20

Postovani dr hvala vam velika.Pocela sam evo vec 4 mjeseca da stavljam estriol kremu 1 ne.djeljno ili 1 u deset dana.Ali evo vratio mi se osjecaj da dole pece .Na one stapice sam kontrolisala urin i hvala bogu je .Izgleda da cu morati ipak 2 puta sedmicno da stavljam kremu ..Ali ne stavljam punu dozu i ne unutra samo malo na vanjski dio :Moram povecati unos vode da ne bi dobila urinarnu infekciju .A ne znam koliko je normalno vode pite Ja pokusavam da podjelim 1,7l na cijeli dan i mozda u noci da popijem 1 casu vode .Da li je to normalna kolicina ili treba manje ili vise piti Inace pijem samo vodu i jednu kafu na dan Hvala vam puno.

Ivo Balenović, dr. med.

09.10.2019. 15:45

Poštovana, unos vode ovisi o potrebama organizma, a to je promijenjivo. Voda se gubi mokrenjem, znojenjem, disanjem, stolicom... Količina koju ste naveli sasvim je dovoljna, ukoliko niste izloženi pojačanom gubitku vode drugim načinom (npr. znojenje prilikom pojačane tjelesne aktivnosti)