Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


menstruacija, ponovo


Autor Poruka

karmela

21.05.2002. 08:28

Poštovanje
Neizmjerno sam Vam zahvalna za prošli odgovor. Da Vas podsjetim, na temelju mojih nalaza FSH, LH, Prolaktina i Estradiola, odgovorili ste da se kod mene radi o prijevremenoj menopauzi, koja je posljedica kemoterapije. Imam 37 godina. Kako sam laik, oskudnog znanja, sve me je to još više zbunilo. Što dalje? Trebam li napraviti još kakve pretrage prije početka liječenja? Čula sam za flastere. Možete li mi pojasniti kako oni djeluju i imaju li štetnih posljedica? Hormonsku nadomjesnu terapiju zamišljam si kao dodavanje određene količine hormona koji nedostaju. Nisam previše sigurna mogu li kao totalna neznalica složiti smisleno pitanje. Zanima me kakvu terapiju Vi preporučili? Moja primarna bolest je hodgkin. U 5. mj. bila sam na kontroli i nemam znakova bolesti. Ne uzimam nikakve lijekove već 1,5 godinu. Hematolog kaže da smijem uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju. Nadam se da ću riješiti ovaj svoj problem i da će mi konačno život biti manje stresan i kaotičan. Velika je stvar da ste tu i da Vam mogu vjerovati. Hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

21.05.2002. 21:16

Poštovana,
Zahvaljujem na lijepim riječima. Prije uvođenja hormonskog nadomjesnog liječenja morali biste učiniti osnovne kliničke i laboratorijske pretrage koje uključuju: kompletnu krvnu sliku, sedimentaciju, šećer u krvi, koagulogram, hepatogram, lipidogram, urin sa sedimentom, klinički i ultrazvučni pregled dojki (i po ocjeni kliničara u slučaju potrebe i mamografiju). S obzirom na rani gubitak menstruacije, koji je bio posljedica kemoterapije bilo bi poželjno učiniti i denzitometriju (mjerenje gustoće koštanog tkiva kako bi se procijenio stupanj tzv osteopenije /osteoporoze).
Ukoliko su pretrage u granicama normale uvodi se sekvencijska terapija (s obzirom na Vašu dob tijekom prvih pet godina savjetuje se primjena hormonske nadomjesne terapije na koju ćete imati regularna menstruacijska krvarenja. Preparat dostupan na našem tržištu je Trisekvens. Nakon petogodišnjeg intervala uobičajeno je započeti primjneu kombinirane hormosnke nadomjesne terapije na koju nećete imati m. krvarenje (Activelle). Nikako se ne savjetuje primjena samo estrogenske komponente (npr transdermalni pripravak, flaster) jer ona dovodi do zadebljanja sluznice maternice što može biti potencijalno štetno. Tijekom prvih tri do šest mjeseci HNT-a morate učiniti ginekološki i ultrazvučni pregled kako bi se procijenio izgled ginekoloških struktura (osobito važno je promjeriti debljinu maternične sluznice). Puno sreće.