Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kandida


Autor Poruka

mia

19.05.2002. 21:53

prilikom PAPA-testa utvrđeno mi je da imam kandidu. ja i decko pili smo tablete doksicilin, i ja jos geonistin i nalaz slijedeceg PAPA-testa je bio u redu. mene sad zanima nekoliko stvari:
s obzirom na to da je to spolno prenosiva bakterija kako to da sam je mogla dobiti od decka koji nije imao odnose s nikim osim samnom?! ili on od mene, a ja nisam imala odnose sa nikim drugim osim sa njim?! ili se ta bakterija moze dobiti na koji drugi nacin (ne nuzno spolnim odnosom)?! nisam imala nikakvih simptoma (niti svrbez, pecenje, iscjedak - nista).
pijem kontracepcijske pilule triquilar i prilikom odnosa ne koristimo kondom. trebali bi?!
hvala!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

20.05.2002. 22:23

Poštovana,
Kandidijaza je gljivična infekcija koja se nužno ne mora prenositi spolnim putem, već s obzirom da je ona ubikvitarni mikroorganizam njezin broj može u povoljnim okolnostima (npr oslabljenost fiziološke zaštitne flore u slučaju dugotrajnog uzimanja antibiotika, imunokompromitiranost organizma, dijabetes melitus i sl) nekontrolirano se povećati što može izazvati subjektivne tegobe ili se ovaj mikroroganizam naprosto može otkriti u nativnom preparatu ili Papa testu. Pretpostavljam da će doći do izlječenja ove infekcije nakon uzimanja propisane terapije.

mia

21.05.2002. 23:19

zahvaljujem!

(do izljecenja je vec davno doslo, ovo je samo bilo popratno pitanje)

hvala jos jednom!
mia