Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


miom


Autor Poruka

Iva

18.01.2002. 13:14

Poštovana dr. Kupešić,
Imam 27 godina i nisam rađala. Prethodne 4 godine sam trošila Diane-35 kao kontracepciju, a također i zbog neredovitih menstruacija.
Na ultrazvučnom pregledu otkriven mi je miom veličine oko 7,5 cm. Drugi liječnik je potvrdio taj nalaz. ("uterus kao šaka ograničeno mobilan, miometozan. UZV uterus pretvoren u kuglastu tvorbu 89x73x81 mm, mjestimično nehomogenijih odjeka, doima se u fundusu, adneksa uredna"blunk. Color Dopplerom ustanovljeno je da je miom dobro prokrvljen, što vjerojatno objašnjava nagli rast (6 mjeseci ranije bila sam na ginekološkom pregledu i samo mi je preporučeno da obavim uzv, bez ikakve hitnosti, i nije bilo govora o miomu). Obavila sam CA125 test - nalaz je 15,43. Nemam nikakvih simptoma, a menstruacije su mi normalne. Liječnici kažu da mi je zahvaćeno oko 70% maternice. Dok mi je jedan liječnik preporučio operaciju, drugi smatra da bi trebalo pokušati smanjiti miom lijekom (čini mi se Zoladexom) i da tada ili zatrudnim, ili da se eventualno operira. On misli da bi se maternica previše oštetila operacijom sa sadašnjim stanjem mioma i da se tada trudnoća ne bi mogla iznijeti. Moja su pitanja:
1. Bi li moglo uzimanje takvog lijeka imati negativnih efekata?
2. Nijedan liječnik nije spominjao MR pregled, je li ga potrebno obaviti?
3. Kakvo je Vaše mišljenje o operaciji i kasnijoj trudnoći?
4. Što će biti s maternicom nakon eventualne trudnoće bez prethodne operacije? Hoće li tada biti moguća operacija i daljnje trudnoće?

Puno hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.01.2002. 18:35

Poštovana,
U Vašem nalazu opisuje se veličina mioma i ocjenjuje njegova vjerojatna lokacija (u fundusu), ali se ne navodi da li je miom lociran subserozno ili intramuralno i koja je njegova kontaktna površina. Ovi podaci veoma su važni za procjenu mogućnosti enukleacije jer 1. ukoliko je miom lociran subserozno tada je relativno jednostavno izvesti enukleaciju mioma. (Ukoliko je miom naprotiv intramuralne lokacije tada je enukleacije daleko teže provesti). 2. Drugi parametar je veličina kontaktne površine s maternicom (ukoliko je kontaktna površina velika tada je veći rizik krvarenja i komplikacija zahvata). 3. U Vašem doplerskom nalazu nije razjašnjeno da li postoji prokrvljenosti u unutrašnjosti miomatoznog čvora koji bi govorili u prilog nekroze i inflamacije i upućivali na nužnost operativnog zahvata.
Koristim priliku da Vam odgovorim na postavljena pitanja:
a)Analozi gonadotropina mogu izazvati simptome nalik menopauzalnima, što su najčešće spominjanje nuspojave ove terapije. Ipak, moram reći da je učinak ovog lijeka tranzitoran, te da ubrzo po njegovom prekidu dolazi do porasta mioma koji ubrzo poprima jednaku veličinu kao i prije medikamentoznog liječenja. Stoga bih preporučila primjenu Zoladexa tek u fazi pripreme za operaciju kako bi se smanjio operativni rizik (s obzirom da Zoladex smanjuje miom, smanjuje i njegovu vaskularizaciju što olakšava izvođenje operacije).
b) Ne smatram potrebnim da učinite magnetsku rezonanciju, ali bi bilo poželjno upotpuniti color dopler pretragu i ev. učiniti trodimenzionalni color dopler.
c) Imajući u vidu Vašu dob i želju za reprodukcijom , nakon uvida u točnu lokalizaciju, doplerske pojedinosti, kontaktnu površinu i dr, vrlo vjerojatno bih preporučila op. zahvat nakon tromjesečne priprema s analozima gonadotropina. Napominjem da bi operaciju bilo nužno raditi u bolničkoj ustanovi koja ima veliko iskustvo s takvim tipom zahvata.
d)Nepredvidivo je da li je moguće ostvariti i iznjeti trudnoću s ovakvim miomom i koji su rizici u slučaju spontanog pobačaja, prijeveremenog poroda, carskog reza i sl. Upravo iz tog razloga preporučila bih da učinite konzilojarni pregled u visoko specijaliziranoj ustanovi i prikupite nalaze kako bi se procijenilo Vaše opće zdravstveno stanje s naglaskom na željezo, hematokrit idr. parametre anemije. Puno sreće.