Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Skraćenje cerviksa


Autor Poruka

martina

18.01.2002. 11:21

Poštovana,
prije dvije i pol godine rodila sam prvo dijete. U 28. tjednu trudnoće doktor mi je naredio strogo mirovanje zbog skraćenja cerviksa i istovremeno mi prepisao terapiju zbog upale. Porod je uslijedio u 40.-tom tjednu i protekao je bez problema.
Namjeravam uskoro zatrudnjeti pa me zanima kolika je sansa da ponovo imam problema i da li je prijevremeno skraćenje cerviksa prouzročeno upalom. Takodjer me zanima smijem li voziti sobni bicikl u trudnoći.
Unaprijed zahvaljujem

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.01.2002. 18:39

Poštovana,
Skraćenje cerviksa u trudnoći može biti posljedica aktivnosti maternice (otkriva se elektromiografijom) ili upalnih promjena (otkriva se cervikalnim brisom i mikrobakteriološkom analizom).
Ukoliko je nalaz cervikometrije (mjerenja cerviksa tijekom trudnoće) uredan tada se može tolerirati umjerena tjelesna aktivnost. Zbog specifičnog položaja pri vožnji sobnog bicikla mislim da nije uputno pretjerivati u tom vidu rekreacije, već bih savjetovala vježbe oblikovanja /bez opterećenja/ o kojima se trebate prethodno savjetovati s perinatologom, specijalistom fizikalne medicine i fizioterapeutom.