Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


miom


Autor Poruka

hana 2

19.02.2002. 12:01

Postovana doktorice Kupesic,

Prije dva mijeseca sam vam se obratila zbog stanovitih tegoba (obilne, bolne i produljene menstruacije) i jako vam se zahvaljujem na odgovoru. Kao sto ste i pretpostavili radi se o miomatoznim promijenama. Naime, na ultrazvuku pronadjen mi je miom promijera 2,5 cm koji se nalazi na ulazu u maternicu, tocnije na peteljci. S obzirom na konstantne bolove (situacija je ista vec skoro dva mijeseca imam stalne bolove manje ili vise) da imam nameru da radjam (imam 36 godina) preporuceno mi je kirusko otklanjanje mioma. Htijela sam vas pitati kada je najbolje uraditi zahvat (koliko poslije menstruacije) i posto sam trenutno u Nizozemskoj da li je sigurnije to obaviti ovdije ili kod nas.

Unaprijed vam puno hvala na pomoci,

Hana

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.02.2002. 13:53

Poštovana,
Operativni se zahvati preporučuju učiniti odmah po završetku menstruacijskog krvarenja, tijekom rane proliferacijske ili folikularne faze ciklusa. Što se tiče mjesta u kojem bi se preporučila učiniti operacija, mislim da operativni zahvat koji trebate učiniti po stupnju složenosti spada u jednostavnije, te ga možete jednako kvalitetno učiniti kako u Nizozemskoj, tako i kod nas. Ipak, s obzirom da niste rađali inzistirajte da se operacija učini u ustanovi specijaliziranoj za problem neplodnosti.