Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Miom i krvarenje u trudnoći


Autor Poruka

meri123456789

30.04.2020. 13:25

Poštovanje, trudna sam 11+3 (prva trudnoca, 27 godina). Prije 7 dana uocila sa sukrvavi iscjedak roze boje prilikom brisanja nakon obavljanja male nuzde. Odmah sam se javila svom ginekologu te je on nakon obavljenog pregleda konstatovao da je sa trudnocom sve u redu, ali da je uocen submukozni miom ispod horiona na cijem jednom rubu se vidi hematom. Rekao mi je da strogo mirujem i zakazao sljedecu kontrolu za dvije sedmice. Nakon toga je proslo vec 7 dana a ja i dalje imam taj iscjedak koji nekad bude smedje, a nekad roze boje. Moje pitanje je da li je to krvarenje i dalje normalno i kako miom moze uticati na sam tok trudnoce? Unaprijed hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

30.04.2020. 16:05

Poštovana, miomi koji su lokalizirani submukozno (u šupljini maternice) kao i intramuralni miomi koji deformiraju stijenku maternice i veći su od 5 cm mogu povećati rizik od spontanog pobačaja. Ako je miom manji od toga ne očekuje se komplikacija. Iscjedak je posljedica hematoma koji se prazni. Mirujte i za očekivati je da će sve biti u redu.