Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


miom za operaciju


Autor Poruka

mina

01.10.2002. 12:55

Postovani doktore,

Najljubaznije bih vas zamolila za savjet. Imam 37 godina, nisam radjala ali imam namjeru. Od januara ove godine zapoceli su mi problemi sa produljenim menstruacijama i jakim bolovima i to traje do danas. Najprije su to bili takvi bolovi da nisam mogla hodati i po 3 tjedna, a posto mi je u martu konstatovan miom velicine 2,8 cm (u materici onako u misicu ali ulazi polovinom i u matericu pri tom je izoblicujuci) i zadebljali endometrij, te je zapocjeta terapija Endometrilom (od 16 dana) od koje su mi se bolovi smanjili ali menstruacije su i dalje trajale po 10-12 dana i dalje jako, jako obilne (sa dzigerastim komadima) da poneke dane ne mogu izaci van iz kuce. Na kontroli u julu konstatovano je da je miom nesto porastao, sada je 3,6 cm, ja i dalje imam obilna krvarenja po 12-15 dana, uz strasno jake bolove neposrijedno pre nego ce krijenuti veliki ugrusci, a onda kaplje cista krv.
Potom mi je doktorica prijepisala Cykloproginovu 1 (od 5 dana) i ispila sam jednu kutiju. Trebalo bi jos 2 ciklusa, ali sam imala bolove, oticanja nogu itd, te sam prestala.

Promenila sam doktoricu, te mi je nova rekla da bi ovakav miom trebalo odstraniti hiruski. On ce biti i osnovni razlog za sterilitet. A sada za ova krvarenja. Prekinuta mi je terapija hormonima, jer ona misli da je to samo hrana miomu, koji je sad narastao (za 1,5 mjesec) 4.1x3.1 cm.

Jedini spas je da se on ukloni. Ja jesam za to, no prvo cemo na histeroskopiju da se vidi kako se moze izvaditi, jer je on dublje u materici (misicu) a lagano ulazi u matericu i tako raste (nije miom na peteljci, niti iu sluzokozi).

Molim vas za misljenje kako je najsigurnije odstraniti ovakav miom i kako uopste moze a da posle mogu da iznosim trudnocu i porodjaj?!


Unaprijed veliko hvala!

Prof. dr. Marina Ivanišević

01.10.2002. 23:13

Mina, ukoliko još pokušate terapiju analozima gonadotropina, a to Vaši liječnici sigurno znaju, može se ovaj miom realno smanjiti. No nije greška da se i histeroskopski izljušti, te nakon toga najvjerojatnije neće biti problema sa trudnoćom, iako u ovakvim slučajevima se samo kod pregleda može odlučiti što je za vas najbolje. Poklonik sam ipak što manje operacija.