Home / Forum / Specijalizacije - medicina / Ginekologija i opstetricija / Mogucnost trudnoce - paranoicna

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10277

Broj poruka: 72572

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1

Mogucnost trudnoce - paranoicna

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Leptirica9292

14.03.2019. 12:55

Postovani, kako sam niva na forumu, ne snalazim se bas, te otvaram temu (negdje sam postavila pitanje, ali vide ni sama ne znam gdje, te mi oprostite). Naime, ciklusi su mi neredovni. Predposljednji ciklus je trajao 22 dana, posljednji 31. Sve predhodni oko 20 i nesto. Dva odnosa zaredom sam imala na 21.dan sadasnjeg ciklusa, gdje jos nisam dobila mjesecnicu. Bez obzira na neredovitost, predpostavljala sam da su neplodni dani. Oba odnosa su bili sa zastitom, kondom, od pocetka do kraja odnosa. Takodjer, snosaj je bio van rodnice, bez obzira na kondom. Izmedju ta dva odnosa decko je urinirao i kupao se, kao i ja. Rodnicu sam isprala zbog higijene, te ne mislim da sam ista prstom mogla unjeti tokom tusiranja (sperma svakako nije bila po rukama, jer je decko nakon skidanja kondoma oba puta mi svrsio oralno). Nakon odnosa sam provjerila oba kondoma, nisu pukli (stavila vodu unutar istih nakon upotrebe koja nije iscurila). Na 30.i 31. Dan ciklusa (jucer i prekjucer) sam uradila testove za trudnocu (25 mli) koji su negativni. Radjeni su 10 dana nakon ta dva odnosa (jedina dva odnosa u mjesecu), jedan ujutru, jedan popodne (clearblue popodne). Racionalni dio mene kaze da ne trebam da brinem, obzirom na odnose sa zadtitom tokom cijelog odnosa, plus uriniranje, kupanje i prekinuti snosaj, te dva uradjena testa 10 dana nakon odnosa u periodu ocekivane menustruacije (bez obzira na neredovite mjesecnice, uzela sam u obzir najduzi ciklus). Ali, ovako preplasena, Vas molim za misljenje. Sigurna jesam da nisam mogla odtati trudna preko vazduha happy, obzirom na zastitu i negativne testove, ali bih da cujem i Vase cijenjeno misljenje. Decka vise ne smijem “smarati”, jer kaze da sam previse paranoicna. Hvala Vam unaprijed. Lp

Ivo Balenović, dr. med.

15.03.2019. 09:15

Poštovana, ne postoji nikakva šansa trudnoće.

Leptirica9292

15.03.2019. 14:20

Postovani doktore, test sam uradila za svaki slucaj i danas, 33.dan ciklusa, jutarnji urin, koji je takodjer negativan (sinoc koristila vaginelete polyginax, ali apotekarka kaze da to ne utjece na rezultat testa). Danas je 12ti dan nakon spolnog odnosa (zasticeni odnos, sve sam vec navela). Dakle, 33ti dan ciklusa (neredovne mjesecnice, ali sam proslu dobila na 31.dan ciklusa) i 12ti dan od odnosa. Negativan clearblue sa prvim jutarnjim urinom. Mislite li da trebam ponavljati test (kazu da je 10-14ti dan od odnosa test validan) ili da cekam menustruaciju opusteno? Pa kada se manje stresiram, brze i dodje. Stres mi je odgodi svaki put...posto su tri testa posljednja tri dana pokazala minus. Molim vas oprostite na smetnji i suvisnim pitanjima, ali sam, prosto, u stresu.

Ivo Balenović, dr. med.

15.03.2019. 21:45

NISTE TRUDNA!

Leptirica9292

16.03.2019. 14:25

Hvala Vam. Znam da su Vam ova pitanja bez smisla, ali u strahu su velike oci happy Vase kolege vrlo cesto odgovaraju na nacin da zbune nas, nemedicinare, tako da smo cesto ostavljeni sa milion upitnika iznad glave. Ja smatram da su zaista prezervativ, uz prekinuti snosaj, uz higijenski trenutak, poput uriniranja i tusiranja izmedju uzastpnih odnosa dovoljni kao zastita (jer jedino da sperma leti, smatram da je moguce zatrudniti uz svu ovu zastitu happy ), ali vrlo cesto na forumima citam oprecna misljenja. Uz sve to neredovite mjesecnice probude strah. Vama hvala sto ste veliki strucnjak, koji nama, zbunjenim, izlazi u susret i kao ginekolog i kao psiholog i kao covjek happy hvala doktore, sada cu mirno cekati mjesecnicu. LP

Leptirica9292

16.03.2019. 14:25

PS. Jos bih samo nesto da pitam, za nekad ubuduce - znam da je test najvalidniji kada mjesecnica kasni, ali to bas nije primjenjivo za nas, zene sa neredovnim ciklusima. Da li testovi koji se rade 10 dana nakon odnosa ili u periodu ocekivane mjesecnice (otprilike se uzme neki prosjek - koliko toliko ocekivani period), pokazuju validne rezultate, bez da se moraju ponavljati opet (npr na 14-ti dan od odnosa i sl.)?

Ivo Balenović, dr. med.

16.03.2019. 21:15

Test može detektirati hormon trudnoće (beta hcg) nakon implantacije zametka. Implantacija se događa otprilike 10 dana nakon oplodnje.