Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mozaik na grlicu


Autor Poruka

sajka89

17.11.2020. 22:55

Doktore pitanje da li mozaik na grlicu i ektopija moze da nastane od kiretaze i da li nalaz biopsije to pokaze? Ili ph nalaz pokazuje da li je Cin?

Ivo Balenović, dr. med.

18.11.2020. 22:50

Poštovana, ektropij i mozaik ne mogu nastati od kiretaže. Ektropij nastaje zbog prerastanja stanica iz endocervikalnog kanala (cilindrične stanice) preko površine vrata maternice. Na površini vrata maternice se nalazi višeslojni pločasti epitel, pa kada ga preraste cilindrični epitel dolazi do promjene koja se naziva ektropij. To se dešava pod utjecajem hormona. Ektropij nije sam po sebi patološki nalaz, ali je to mjesto osjetljivije na razne nokse, budući da stanice nisu u svom 'prirodnom okruženju'. Zbog toga upravo na tom mjestu najčešće nastaju promjene u smislu CIN-a. Biopsija i phd nalaz će pokazati definitivnu dijagnozu.

sajka89

01.12.2020. 11:45

Dobila sam naziv biopsije hronicna upala grlica materice. Od cega moze biti to i moze li se spaliti taj dio grlica?

Ivo Balenović, dr. med.

01.12.2020. 14:40

To je čest nalaz koji je posljedica fiziološkog odgovora stanica na mikroorganizme koji nas okružuju i s kojima naše stanice dolaze u kontakt.