Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


moze li se


Autor Poruka

franka

14.12.2001. 08:12

Moze li se nekom metodom sprijeciti menstruacija,mislim da je vise ne dobivam ili treba cekati do menopauze?Ako moze gdje se trebam javiti?

hvala,studentica

Doc dr. sc. S. Kupešić

14.12.2001. 19:08

Poštovana,
Reverzibilni prekid menstruacije može se polučiti medikamentoznim putem: neprekinutom primjenom progestagena ili Gn RH analoga ili antagonista. Prvi oblik terapije dovodi do svih oblika maskulinizacije (dlakavost, akne, porast tjelesne težine, mišićavost) te se smatra nepoželjnim i nezdravim, a drugi oblik ukoliko se primjenjuje u obliku depot preparata može izazvati hipogonadizam , pa čak i nastup prijevremene menopauze (uz sve njene simptome, valunge, znojenje, iznemoglost, gubitak snage, osteoporozu). Obje metode mogu se koristiti za liječenje endometrioze, moraju se provoditi uz strogi liječnički nadzor radi toga jer mogu stvarati neželjene posljedice i biti potencijalno štetne za zdravlje. Ireverzibilni prekid menstruacijskog krvarenja može se napraviti i kirurškim metodama: npr histeroskopskom ablacijom endometrija (kauterizacijom) ili operativnim odstranjenjem maternice(histerektomijom). Kao i kod prethodnog, medikamentoznog izazivanja amenoreje ne bih savjetovala niti ovakav kirurški pristup, jer isključuje mogućnost trudnoće. Ne znam zašto u Vašoj životnoj dobi postavljate ovo pitanje, ali nadam se da ga ne postavljate zbog vlastitih problema i želje da prekinete Vaš reprodukcijski ciklus.

franka

19.12.2001. 12:03

ne postavljam pitanje iz nikakvih problema nego cisto onako,htjela bi samo biti bez brige sto se toga tice-kao i mladici.Ali izgleda da nista od toga jer sam mislila da to moze jednostavnije i bez komplikacija.
toliko i hvala na odgovoru