Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


poremecaj ciklusa


Autor Poruka

Ivy

17.12.2001. 08:52

Poštovana dr.Kupešić,

najljepša Vam hvala na iscrpno odgovoru no i dalje sam jako zabrinuta budući da je jutros test na trudnoću bio negativan, no temperatura i je i dalje visoka 37° , iscjedak je jos uvijek prisutan (n javi se jednom dnevno, smeđi je i sada je manji dok je do nedavno bio veličine žumanjka )kao i napetost u psima i "štrecanje" u križima.
Ići ću izvaditi betu danas i nadam se da neće biti vanmaterična. Što bi još to moglo biti i može li se tu šta poduzeti ??
Što se tiče clomida osim njega ništa drugo nisam koristila pa ni štopericu . Prije korištenja clomida hormoni su bili u granicama normale.

Osim toga čitala sam Vaš odgovor o hsg-u pa me zanima rizik na malu zdjelicu ako se ide na rendgenski hsg budući da je to trebao biti moj sljedeći korak u pretragama!!!!

Vaši odgovori su mi od neprocjenjive važnosti.

S poštovanjem,

Doc. dr. sc. S. Kupesic

18.12.2001. 10:54

Poštovana gospođo Ivy,
S obzirom da ni ovaj postupak stimulacije Clomifenom nije urodio plodom, bilo bi neophodno važno ispitati prohodnost jajovoda što se može učiniti na više načina: Rtg HSG-om, UZV HSG-om, laparoskopski..... Zbog visoke pouzdanosti ultrazvučne dijegnostike ova je metoda u suvremenim centrima gotovo u potpunosti potisnula Rtg HSG koji ima potencijalne nepoželjne učinke (poput izlaganja ionizirajućem zračenju).
Svakako prije provođenja HSG-a uputno je isključiti upalne promjene (učiniti cervikalni obrisak i mikrobakteriološku obradu). S obzirom na dosadašnje neuspjehe u Vašem nastojanju da postanete majkom savjetovala bih Vam indukciju ovulacije koju ćete kontrolirati svakodnevnim ultrazvučnim pregledima, a po potrebi i hormonskim parametrima. U ovisnosti o procjeni liječnika poduzet će se tempirani snošaj ili intrauterina inseminacija nakon što će se pri odgovarajućoj veličini folikula aplicirati tzv. "štoperica" (Primogonil ili Profasi) koja će uvjetovati njegovo prsnuće. Tek ovako osmišljenim postupkom može se očekivati bolji rezultat.