Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trihomonijaza


Autor Poruka

luna

18.12.2001. 10:24

Pozdrav dr. Kupešić!
Zahvaljujem na dosadašnjim odgovorima te Vas lijepo molim da mi odgovorite na slijedeće pitanje koje će mi biti od velike važnosti.
Naime u 3.mjesecu ove godine imala sam spontani pobačaj te nakon toga uzimala sam kroz 4 mjeseca diane 35 iandrocur 50 (prije nekoliko godina unazad sam tu terapiju provodila zbog hirzutizma, pa mi je doktor rekao da mogu nastaviti s tom terapijom i sada da mi neće škoditi,te da će mi diane 35 ujedno biti i kontraceptivno sredstvo).Tu terapiju sam napravila, te zadnju tabletu sam uzela krajem 7 mjeseca . Uslijed čega mi se nakon 20 dana javio hormonski desbalans ,odnosno krvarenje od oko 20 dana.Nakon hormonskog desbalansa javila mi se trihomonijaza koju sam izliječila uzimanjem medazol tableta i vaginaleta(oba partnera).U međuvremenu napravila sam i hormonske pretrage koje su sve bile u redu (već sam vam ih dala i Vi ste iste konstatirala da su u najboljem redu).Kod tih pretraga utvrđen mi je lagano povišen kortizol uslijed čega je moja endokrinologica ustanovila da je to prirođeno, i rekla da to ne bi trebalo nikako djelovati na moju slijedeću trudnoću. Znači krajem 8 mj. sam imala trihomonijazu, koja se sada opet vratila krajem 11. mj.(sada sam koristila betadine-vaginalete i medazol tablete(oba partnera).Da bi mi se sada nakon 15 dana opet vratila. Zanima me koliko može biti opasna ta trihomonijaza koja mi se tako često ponavlja(a šta se tiče higijenskih uvjeta sve držim pod strogom kontrolom-pranje donjeg veša posebno, dezinfekcija wc-a svakih 8 dana, pranje prije spolnog odnosa,mjenjanje donjeg veša 1-2 puta dnevno itd.Više stvarno ne znam šta da radim, šta se tiče higijenskih uvjeta ,ne znam više šta može biti krivo tim čestim upalama. Papa nalaz je uredan, test na klamidiju je uredan ,test na mikroplazmu ianaerobne isto je uredu.
Zanima me da li uzrok tim upalama mogu biti moje hladne noge,jer uvijek imam hladne i često znam imati prehlade,da li mi se imunitet može smanjivati tim čestim upalama i da li je stvarno bitno da su noge uvijek u toplom?Da li je istina da se ta trihomonijaza zna vratiti nakon menstruacije?Da li se mogu izliječiti oblogama od kamilice i njezinim parenjem ili je to upala koja se mora liječiti tabletama i vaginaletama.
Moram isto naglasiti da i ja i suprug nemamo nikakvih "partnera sa strane", jer svaki put kad dođem na pregled i ustanovi trihomonijazu napada me pitanjima da li "švrljamo" ja i suprug.Zato mi je već neugodno odlaziti kod njega, pa me zanima da li mogu nešto napraviti kod kuće sa kamilicom ili nečim drugim?I zanima me još jedna stvar da li čestom pojavom ztrihomonijaze mogu dobiti negu drugu veću upalu ili dr. kao npr. klamidiju, HPV virus, neke ranice ili neku drugu upalu infekciju ili bolest?
Zahvaljujem unaprijed!Pozdrav Vama na stručnim odgovorima i Vašu zainteresiranost našim problemima.

Doc. dr. sc. S. Kupesic

19.12.2001. 14:13

Poštovana gospođo luna,
Trihomonijaza je isključivo spolno prenosiva bolest koja je izlječiva ukoliko se pravilno provede liječenje u oba partnera kao što Vam je propisao liječnik. Hormonska neravnoteža te poremećena periferna cirkulacija (hladne noge) ne mogu biti uzrokom veće sklonosti inficiranju trihomonasom i ostalim uzročnicima genitalnih infekcija.
Bilo bi dobro da napravite i cervikalne briseve da bi se isključili drugi mogući uzročnici infekcija koji se ne otkrivaju Papa testom.