Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nalaz biopsije


Autor Poruka

ana

19.02.2003. 08:01

Poštovani(a) dr.,

Ljubazno Vas molim da mi protumačite slijedeći nalaz biopsije (istu sam radila radi CIN-a II koji "vučem" već 2-3 godine - ponekad se vraća na CIN I, ali opet se pogorša, takodjer imam promjene povezane s HPV-om):
--------------------------------------------------------------------
302. NEOPLASIA INTRAEPITHELIALIS GRADUS II CERVICUS CUM KOILOCYTOSIS

Primljena su dva komadića tkiva iz područja porcije koja su preuzeta na ukupno 4 reza. Na većem dijelu površine nedostaje epitel, na dijelu se nalazi pravilan mnogoslojni pločasti, na dijelu pravilan endocervikalni žljezdani epitel, a mjestimice nađe se poremećaj stratifikacije hiperkromazija jezgara i pojedinačne mitoze u donje 2/3 debljine epitela. S obzirom na izražena termička oštećenja epitela, otežana je histološka analiza. U površnim slojevima ovog epitela vide se koilociti a subepitelno je prisutna srednje obilna mononuklearna upalna infiltracija."
--------------------------------------------------------------------
Moja pitanja su slijedeća:

1. Ja sam nakon ovog nalaza odahnula budući da sam se bojala najgoreg te budući da su mi doktori rekli da je po svoj prilici već biopsijom sve odstranjeno. Jesam li pogriješila, da li je to loš nalaz? Ako izuzmemo CIN II, za njega znam da je loš.

2. Što znači da je otežana histološka analiza, jesu li ju ipak napravili (otežano zbog lošeg uzorka tkiva) ili još postoje dubioze oko prirode tog tkiva?

3. E, ovo me brine: Koilociti?

Uglavnom da ne duljim još više, imam 26 godina, nisam rađala, imam poprilično neredovit ciklus, tipizaciju HPV-a nisam još radila. Doktor mi je za upalu prepisao Hyramicin 10 dana i Geonistin vaginalete 12 dana, a za 6 tjedana kontrolnu PAP-u.

Oprostite na opširnosti i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Prof.dr. Marina Ivanišević

23.02.2003. 10:48

Ana, biopsija koja je uzeta, tkivo baš i nije najprimjerenije za analizu, no ovaj nalaz koji ste dobili od patologa za sada ne zahtjeva daljnji agresivni postupak ( mislim da učestale biosije ne vode ka dobrom). Ponovite papa test za 6 tj. Koliociti su znak HPV infekcije. Možda je na CIN II a pogotovo na CIN I trebalo pokušati i konzervativnije liječenje, no sada svakako treba vidjeti kakv će biti slijedeći papa test i tada možda primijeniti jednu od antivirusnih terapija. Ciklus nema veze sa HPV infekcijom. Jesu li vas slali na tipizaciju virusa=?

ana

24.02.2003. 08:53

Poštovana dr. Ivanišević,

Zahvaljujem na odgovoru. Dosada nisam bila na tipizaciji HPV-a, ali svakako bih ju voljela obaviti kad vidim rezultate slijedeće PAPE.

Nekako se nadam da su bili u pravu kad su rekli da misle da je promjena velikim dijelom ili kompletno odstranjena.

Srdačan pozdrav. Ana