Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz Papa testa


Autor Poruka

minni_mouse

04.10.2018. 17:10

Dobar dan,
Dobila sam nalaz PAPE i imam ASC-US. Dobila sam terapiju vaginaletama i kontrolu za 6 mj. No, mene zanima kako nastane taj ASC-UD i ima li ikakve posljedice. Također me zanima koji su simptomi toga jer ja (mislim) nisam imala nikavih simptoma nego sam isla na redovitu kontrolu

Ivo Balenović, dr. med.

05.10.2018. 10:10

Poštovana, ASC US je najblaži stupanj promjene na stanicama vrata maternice, a nastaje kao posljedica upale. Takve promjene ne izazivaju nikakve simptome. U najvećem broju slučajeva te se promjene spontano povuku. Liječenjem upale pomažemo organizmu u obnovi stanica. Kod ASCUSa se preporuča ponoviti papa test za 6 mjeseci. Ukoliko je promjena i tada prisutna potrebno je učiniti tipizaciju na HPV.

minni_mouse

06.10.2018. 23:55

Hvala na brzom odgovoru.
A recite mi jos kako mogu spriječiti te upale?
Kako mi je kontrola tek za 6 mj, morat cu do tada strepiti je sve ok?
Inace imam PCOS, pa ima li on kakvog utjecaja na moj nalaz

Ivo Balenović, dr. med.

07.10.2018. 12:15

U rodnici, kao i na cijelom ljudskom organizmu normalno živi velik broj bakterija kao i gljivice. Narušavanjem normalne mikrobiološke flore dolazi do porasta bakterija ili gljivica i upalne reakcije stanica. To se može desiti uslijed pada imuniteta (stres, bolest), promjene normalne kiselosti rodnice (pretjerana upotreba higijenskih sredstava, tamponi), kod uporabe hormonske kontracepcije. PCOS nema utjecaj na upalu. Nema razloga za brigu, ASCUS se spontano povlači. Potrebna je samo redovna kontrola. Možete uzeti neki od probiotika koji pomažu uspostavi normalne mikrobiološke flore rodnice.

dancy11

04.04.2019. 17:15

Postovani!
Unaprjed oprostite na poduzem postu. Da krenem od pocetka.

-5mj 2011g u 2mj trudnoce, Papa test; abnormalne skvamozne stanice neodredenog znacenja ASCUS, jaka upala, mjesana flora-gljivice. Kontrola za 6mj, bez terapije. Na jednom od pregleda kroz trudnocu je gin spominjala i neku ranicu koju cu morati sanirati nakon poroda, al ta je ranica u meduvremenu nestala sama.
- 11mj 2011g pri kraju trudnoce Papa test uredan.
Iza toga jos 2 Pape radene -Uredne.

-11.05.2016g Papa test; Bacillus vaginalis, mjesana flora, reaktivne promjene na stanicama povezane sa upalom, ASCUS.
Brisevi cerviksa-Fizioloska flora.
Brisevi cerviksa; ureoplazma/mycoplaz, clamidia/trachomatis- Uredni nalazi.
Mislim da mi je tad gin dao terapiju Betadine i Rojazol nisam sigurna koje su prve bile al mislim Rojazol i prekinula sam ih koristit jer je gin odlucijo napraviti kolposkopiju pa sam kasnije i nakon ponovljenog od 31.05.2016g urednog Pape nastavila sa terapijom preventivno.
Kolposkopija; po premazivanju porcije 3% otopinom octene kiseline ukaze se nesto uza ZKG, bez evidentne patologije, no nakon premazivanja Lugolovom otopinom joda 3 manja Schiller pozitivna polja na 5,6 i 8h. Doktor mi je tad pri kolposkopi rekao da na premazivanju grlica nije pobjelilo tkivo i da misli da to znaci da nije prisutan Hpv.
31.05.2016g ponovljena Papa; mjesana flora, reaktivne promjene na stanicama povezane sa upalom.
6mj 2016g Test na HPV;
Na HPV visokog rizika (16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59) - Nije dokazana.
Na HPV niskog rizika(16,18) - Nije dokezana.

- Od tad pa do 2019g radeno 5 Papa testova urednih uz mjesanu floru, bacillus vaginalis i reaktivne promjene na stanicama povezane sa upalom. Znaci bez ASCUS nije se ponavljao do sada.

-20.03.2019g Papa test;
Promjene na stanicama povezane sa upalom, ASCUS.
Znaci sada je ponovno tu ASCUS po 3 put u 8g.

I sada moj gin se mislio dali da radim briseve ili da mi odmah da terapiju pa da ponovimo Papu za 4-6mj. I stim da mi se vec ranije desavalo da nakon ASCUSa brisevi i test na HPV budu uredni, i stim da mi je partner isti vec dugi niz godina( svega 2 partnera u zivotu, duge veze) i s pretpostavkom da ni partner nije mene mjenjao. Ginekolog se odlucijo za lijekove. Misli da je moguce neka upalica.
Dao mi je terapiju Albothyl vaginalete 12 dana svako 2 vecer i nakon sto mi prode menstrualni ciklus Gynella vaginalete 10 dana svaku vecer po jednu. I kontrola Pape za 4-6mj.

Inace imam 35g. Jednu trudnoci koja je zavrsila hitnim carskim rezom. Nikad nisam pusila cigarete niti pijem alkohol. Imamo u planu raditi na jos jednoj trudnoci.

Mozete li mi molim vas reci dali je moj ginekolog pravilno odlucijo? Dali su te Albothyl vaginalete pre agresive u mom slucaju ASCUS? Dali mogu stetiti i pogorsati nalaz Pape i u kojem smislu? Negdje na netu sam procitala da su cak kancerogene i zabranjene na nekim trzistima?
Molim vas za vase misljenje kako bi vi postupili, jako sam zabrinuta? Hvala vam unaprjed na odgovoru. Lp.

dancy11

04.04.2019. 22:30

Oprostite.
Jos sam zaboravila napisati da koristim kontracepciju od 2015g radi Endometrijoze. Vec je operiran jedan jajnik radi endometriske ciste. Prvu godinu koristila sam Qleyr a od 2016 koristim Evra flastere. I sa njima endometrijozu drzim pod kontrolom. Bila je tu i jedna-dvije vodena cista koja je pukla. I takoder sam primjetila da sva 3 puta dok sam isla radit Papu na kojima je ustanovljen ASKUS sam bila pod velikim streso, velikim padom imuniteta bas u losem i psihicko i fizickom stanju radi osobnih zivotnih problema. Sad od negdje nove godine osjecam se jako lose pod velikim streso iscrpljeno svaki mjesec neposredno prije nego trebam dobiti mjesecnicu meni se pojavi ili herpes na usni ili afte u ustima nekad obadvoje istodobno. Takoder sam radi tog pada imuniteta uzela Imunoglukan od 100mg 30 tableta, C vitaminod 500mg i D vitamin. Mozete mi reci dali jemoguce ta mi se to dogada i radi tog pada imuniteta i stresa ili je mozda do upale? I sta bi vi jos preporucili za jacanje imuniteta. Hvala. Lp

Ivo Balenović, dr. med.

05.04.2019. 09:56

Poštovana, nalaz ASCUS-a je graničan nalaz koji se javlja kao posljedica upale. Takav nalaz se u većini slučajeva spontano povuče u roku 6 mjeseci.. Tada nije potreban nikakav dalji postupak. Budući da je HPV iz grupe visokog rizika negativan gotovo sigurno se neće razviti viši stupanj promjene - CIN. Dobili ste odgovarajuću terapiju za upalu - Albothyl, nakon koje je za očekivati da će se stanje popraviti. Imunitet je vrlo važan faktor u nastanku promjena na stanicama. Za jačanje imuniteta najvažniji je zdrav život (izbjegavanje stresnih situacija, san, tjelovježba i zdrava prehrana - (sezonsko voće i povrće, cjelovite žitarice, riba)

emilica1

18.02.2021. 12:25

Poštovani,

Smije li se nakon papa testa imati spolni odnos, posto imam lagano krvarenje od toga, postoji li rizik od neke infekcije onda? Koliko pricekati do spolnog odnosa, tj kad je sigurno imati odnos?

Ivo Balenović, dr. med.

19.02.2021. 11:10

Nema nikakve opasnosti. Odnos možete imati čim prestane krvarenje.

teic0

25.02.2021. 18:40

Postovani, imam par pitanja

1.Dobila sam menstruaciju 24.2.oko dva sata prije ponoci i med.sestra me narucila tek 16.3.na papa test i to ce bit 21. dan ciklusa, jel to prekasno? Mislim skoro je 25.2.bio.

2. Utjecu li gljivice na papa test?

3. Koliko se otprilike ceka nalaz papa testa?

Ivo Balenović, dr. med.

26.02.2021. 09:30

Poštovana, to nije prekasno za papa test. Papa test se ne smije uzimati za vrijeme menstruacije. Gljivice ne utječu na nalaz papa testa (one neće uzrokovati atipiju - promjenu stanica), ali se mogu vidjeti pod mikroskopom i izazvati upalu. Koliko dugo se čeka nalaz papa testa ovisi o organizaciji rada jer se papa test se šalje citologu na očitanje.