Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11227 | Broj poruka: 80539

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Nalaz spolnih hormona


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mory

06.03.2021. 15:05

Poštovani,

Molila bih Vas mišljenje o nalazu hormona, 32 godine, planiranje trudnoće u bliskoj budućnosti.

Spolni hormoni vađeni su na 2. dan ciklusa, osim progesterona koji je vađen na 22. dan ciklusa. Mjesečnica mi dolazi svaki mjesec 32. dan te traje 5 dana, papa test uredan.

TSH=1.558 mIU/L (0.55-4.78)
FT3=6.00 pmol/L (3.5-6.5)
FT4=15.31 pmol/L (11.5-22.7)

E2=228 (fol. faza 45.4-854)
FSH=4.6 (fol. faza 3.5-12.5)
LH=10.4 (fol. faza 2.4-12.6)
PROLAKTIN=404 (102-496)
DHEA-S=11.05 (2.68-9.23)
TESTOSTERON=1.5 (0.29-1.67)
SHBG=59.7 (32.4-128)
SL.TEST., koncentracija=0.018 (0.003-0.037)
SL. TEST., udio=1.2 (0.76-2.06)
AMH=47.5 (4.8-53.9)
PROGESTERON=41.2 nmol/L (5.3-86.0)

Hvala Vam unaprijed!




Ivo Balenović, dr. med.

06.03.2021. 17:55

Poštovana, nalaz je u redu. DHEAS je minimalno povišen ali su svi ostali hormoni u granici normale. DHEAS je hormon koji se sintetizira u nadbubrežnoj žlijezdi iz kolesterola, a može se metabolizirati u testosteron.

Mory

06.03.2021. 18:05

Hvala Vam puno na brzom odgovoru.
Molila bih Vas samo još informaciju vezano za odnos LH i FSH s obzirom da sam pročitala da moraju biti približno podjednaki odnosno da LH mora biti niži od FSH?

Ivo Balenović, dr. med.

07.03.2021. 14:30

Ti hormoni su vrlo promjenjivih vrijednosti, a kod Vas su unutar granica za fazu ciklusa.

ugljesae

07.03.2021. 22:30

Zdravo. Radila sam nalaze hormona 4. dan ciklusa i rezultati su sljedeci:
1. FSH 6,7
2. LH 16,7
3. Estradiol 92
4. Progesteron 6,7
5. Prolaktin 489
6. Testosteron 1,30
Molim Vas za Vaše mišljenje, dijagnosticirani su mi policisticni jajnici i desava se pojava smedjeg, sluzavog iscjedka sa primjesama krvi, to traje nekoliko dana, prestane, zatim se opet javlja nakon 7 dana i tako u krug. Da naglasim da je radjen i OGTT test (uredan), te vrijednosti hormona stitne zlijezde ukazuju na eutireoidno stanje.. Sta dalje? Hvala najljepsa unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

08.03.2021. 09:55

Poštovana, nalazi su u granici normale. Ako imate policistične jajnike, a trenutno ne planirate trudnoću savjetujem terapiju oralnim kontraceptivima.

ugljesae

08.03.2021. 15:00

Postovanje doktore, molim Vas, još jedno pitanje.. S obzirom da je estradiol blago smanjen i LH/FSH odnos nije uredu (LH veći od FSH) ne trebam biti zabrinuta? Nije neki teški poremećaj u pitanju? Da li će pomoći konzumacija Inofolica ili su kontracepcijske pilule neizbježne? Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

08.03.2021. 21:55

Nalazi nisu zabrinjavajući. LH/FSH omjer pokazuje velike varijacije tijekom ciklusa (ali i folikularne faze). Ako ne želite oralne kontraceptive, možete koristiti samo Inofolic. On pomaže kod sindroma policističnih jajnika i inzulinske rezistencije.