Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalazi


Autor Poruka

Marica5555

30.03.2020. 20:40

Pozdrav!
Molim Vas za pomoc.
Naime imala sam spontani prosli mjesec,missed u 10 tjednu(prva trudnoca).U 2 mj prije prekida trudnoce sam radila briseve i bili su uredni.Hormonalni status sam radila u 12 mj isto sve uredno.Moje pitanje glasi dali mi ginekolog mora dati da ponovim sada ponovno briseve i hormone ili mi vrijede ti “stari” da bi pocela pokusavati na novoj trudnoci?I ako bi htjela raditi nalaze za trombofiliju,koje bi trebala tocno pretrage napraviti? (U obitelji mi nitko nije imao s tim problema) Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

31.03.2020. 08:20

Poštovana, nalaze nije potrebno ponavljati. Spontani pobačaj najčešće je posljedica slučajne genetske pogreške. Testovi na trombofiliju se rade u zavodu za transfuzijsku medicinu. Određuju se mutacije gena za faktore koagulacije V i II, MTHFR enzima i polimorfizam u genu za inhibitor plazminogen aktivatora-1.

Marica5555

03.04.2020. 11:40

Postovani,jos jedno pitanje.Nazalost mislim da najvise nas dobi odgovor od Vas nego osobno od gin. Nakon pobacaja missed u 10 tjednu trudnoce(1.trudnoca),prije same trudnoce sam radila hormonski status i briseve u trudnoci i sve je bilo uredu,da bi sad nakon pobacaja doktor rekao da nista nije potrebno ponavljati.Znaci niti me poslao na briseve niti vadit krv za hormone niti bude.Smatrate da je to ok,da ne moram nista ponavljati?Da nisam mogla u toku kiretaze dobiti neku bakteriju?
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

04.04.2020. 11:50

Poštovana, briseve i hormonski status nije potrebno ponavljati. Kiretaža se radi u sterilnim uvjetima, a nakon zahvata se preventivno daje antibiotska zaštita. Brisevi se rade na spolno prenosive bakterije (klamidija, mikoplazma, ureaplazma), a aerobne bakterije ionako žive na ljudskom organizmu, pa tako i u urogenitalnom traktu i njihovo prisustvo nema utjecaja na trudnoću. Ako Vam je hormonski status u 12. mj. bio uredan, sigurno se nije poremetio. Kod težeg disbalansa hormona nije moguće ostvaritit trudnoću. Missed ab. je posljedica slučajne genetske pogreške u ranoj fazi trudnoće koja nastaje prilikom brze diobe oplođene jajne stanice. To nije ništa rijetko, a na taj se način radi 'prirodna selekcija', tj. plod kod kojeg postoji genetska greška jednostavno se prestane razvijati. Smatra se da od otprilike 100 oplođenih jajnih stanica oko 25 završava rođenjem.

marie6

13.05.2020. 13:00

Poštovani,

Molila bih Vas tumačenje navedenog nalaza laičkim rječnikom i koja bi terapija bila prigodna, ako je potrebna?

Laktobacili nisu viđeni. Upalne stanice nisu
viđene. Viđeno je dosta gram varijabilnih
kokobacila, nešto “clue” stanica.
NUGENT 7
Mikroskopski preparat upućuje na bakterijsku
vaginozu.
Kultura: Raznovrsna bakterijska flora

Lp

Ivo Balenović, dr. med.

14.05.2020. 11:25

Poštovana, radi se o bakterijskoj vaginozi, tj. upali koja je uzrokovana bakterijama koje se inače normalno nalaze u rodnici, samo što su porasle u većem broju od uobičajenog. Savjetujem neku od vaginačeta šireg spektra (Polygynax, Geonistin, Macmiror...)

ovčica5

12.06.2020. 16:05

Poštovani, molim vas tumačenje nalaza. U 3. mjesecu sam trudnoće pa sam radila klasične pretrage.

HBsAg neg
Anti-HBs poz. 253 IU/L (molim vas objašnjenje ovoga)
Anti-HBc ukupni (IgG+IgM) neg
Anti-HBc IgM neg
HBeAg neg
Anti-HBe neg
Anti-HAV neg
Anti-HAV IgM neg
Anti-HCV neg
Anti-TP (IgG+IgM) neg

Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

13.06.2020. 12:35

Poštovana, pozitivan anti HbsAg znači da je osoba bila u kontaktu s virusom hepatitisa B, blo zarazom, bilo cijepljenjem. Budući da j kod Vas naveden titar antitijela, pozitivan anti HBsAg je posljedica cijepljenja.