Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontracepcija


Autor Poruka

vedrana2

06.06.2001. 23:39

Ukoliko je stanje estradiola tocno dvostruko vece nego su dozvoljene lab. vrijednosti,*navedene za razinu hormona uz or.kontraceptive, moze li doci do trudnoce hvala

Doc. dr. S. Kupešić

07.06.2001. 22:32

Poštovani Vedrane,
Visoke razine estradiola mogu upućivati na postojanje folikulske strukture ili folikularne ciste, što bi se jednostavno moglo potvrditi transvaginalnom ultrazvučnom pretragom. Radi li se ovulaciji i posljedično nesigurnosti oralnog kontraceptiva teško je reći bez uvida u medusobno komplementarne laboratorijske i UZV nalaze. Jedna od naših prospektivnih studija je pokazala da primjena suvremenih niskodozažnih kontraceptiva ne suprimira porast folikula u približno 15 % pacijentica. S obzirom da spriječavanje folikulogeneze nije jedini način djelovanja kontraceptiva incidentni u smislu neželjenog začeća nisu česti. Među dodatne učinke kontraceptiva spada remećenje kvalitete cervikalne sluzi i učinak na kvalitetu endometrija. Prema tome, proniknuti u skrivena zbivanja ginekoloških struktura bez suvremenih metoda prikaza praktički je nemoguće, te Vam savjetujem obratiti se liječniku kako bi se odogovorilo na ovo pitanje, a Vašu djevojku i Vas zaštitilo od neželjene trudnoće.