Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neplodnost?


Autor Poruka

Biki

21.06.2001. 20:47

Pozdravljam Vas i ideju o ovakvom site-u. Citam i rubriku dr. Kupesic u casopisu Vita.
Inace, nisam iz Hrvatske, zivim u Banja Luci, BiH. Lijepo Vas molim da mi odgovorite na neka pitanja. Pokusat cu biti kratka, iako je stanje slozeno.
Imam 27 godina i od prve menstruacije (13. godina) imam neredovite cikluse, koji traju i do 76 dana, uz to vrlo bolna krvarenja. U 18. godini, ustanovljeno je da imam policisticne jajnike, a od tada imam i vrlo ceste upale jajnika. Dijagnoze su mi ovakve - Oligomenorrhoea, Amenorrhoea sec., Cystis ovarii, Colpitis, Cervicitis, Dysfunctio ovarialis. Od medikamenata, koristila sam Cenin tbl., Indometacin supp., Geonistin vag., Panklav tbl., Vibramycin caps., Betadine vag., Hemomycin caps., Gynodactanol vag., Chymociclar caps., Ceporex caps., Klindamycin caps., Efloran tbl., Macmiror complex vag. ...(ne znam da li su svi ovi nazivi isti i u Hrvatskoj)...U vise navrata, uzimala sam Cyclo-Progynova tbl. zbog neredovitih ciklusa. No, dok ih uzimam, sve u redu (ciklus traje 28 dana), kad prestanem sa uzimanjem, opet je sve po starom. Uzimala sam i kontracepcijske tablete, Stediril M.
Radila sam analize hormona vise puta. Prolaktin mi je bio prije par godina daleko iznad normalnih vrijednosti (sad je u redu). Zadnji put, prije godinu dana, imala sam LH 2,4IU/l, FSH 6,6IU/l, Estradoil 90pg/ml, Progesteron 4,7nmol/l, Testosteron 0,33ng/ml, Prolaktin 467mIU/l, Kartizol 257nmol/l, TSH uredan. Rentgenski nalaz hipofize je bio uredan, PAPA test uredan, kao i testovi na bakterije.
Lijecnik mi je rekao da nemam ovulaciju (99%) i da zbog svih tih problema, male su mi sanse biti u drugom stanju. Sad opet uzimam Cyclo-Progynovu (drugi mjesec), da bi tako ovulacije bila provocirana i da onda na osnovu mjerenja velicine folikula, moze reci da li mogu biti trudna.
Prijatelji mi savjetuju da odem kod lijecnika specijalista u Zagreb. Zanima me Vase misljenje. Da li dovesti u red cikluse, izlijeciti upale jajnika? Kako se lijece policisticni jajnici? Koristim li prave lijekove? S ovakvim stanjem, mogu li biti trudna?
Najljepse Vas molim da mi savjetujete sta da radim.
Hvala

Doc. dr. sc. S. Kupešić

23.06.2001. 11:21

Poštovana gospođice Biki,
Zahvaljujem na Vašem upitu koji je dosta kompleksan s obzirom da napominjete nekoliko problema koji nisu međusobno ovisni. Vaš primarni problem su policistični jajnici koji zahtijevaju primjenu hormonske terapije. Ipak, endokrinološke pretrage ne ukazuju na takav poremećaj, te bi trebalo učiniti jedan ekstenzivniji pregled koji bi uključio klinički, ultrazvučni pregled s dodatkom color Dopplera i bris cerviksa na Chlamidyu, Mycoplasmu, Ureaplasmu, aerobe i anaerobe (radi dokazivanja uzročnika infekcije kako bi se moglo pristupiti ciljanom liječenju). Svakako nezaobilazno je učiniti i Papa nalaz. Ukoliko niste radi endokrinološke pretrage trebalo izvaditi i krv za analizu FsH,LH,E2 I PRL (između 3. i 8. dana m. ciklusa). Tek nakon ovakve pretrage (za koju se možete naručiti na telefon Klinike za ginekologiju i porodništvo OB SVeti Duh u Zagrebu 013712 109), dati ćemo Vam daljnje upute za Vaše liječenje. Ipak, mislim da ne trebate biti malodušni, te da se suvremenim metodama stimulacije ovulacije može postići ovulacija i željena trudnoća, samo se treba problemu pristupiti ozbiljno i na pravom mjestu.