Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neplodnost?


Autor Poruka

Sandra K.

20.09.2001. 02:13

Poštovana dr.Kupešić.
Molim Vas da mi savjetujete je li bolje obaviti rendgensku ili UZV histerosalpingografiju (moj ginekolog predlaže rendgen unatoč zračenju). Naime, imam 32 god. i ne uspijevam ostati u drugom stanju više od godinu dana. Usto, dijagnosticiran mi je dermoid (3.9/3.5 cm) na desnom jajniku prije otprilike godinu dana, a na zadnjem UZV posumnjano da je lijevi jajnik policističan. Prema mom kućnom testu za ovulaciju (F-test), ja ovulacije uopće nemam.
Suprug je učinio spermiogram kojim je dijagnosticirana oligoasthenozoospermia (koncentracija 19,2 mil,morfologija 32%).
Smatrate li da je uz dosad utvrđeno stanje uopće moguće da zatrudnim prirodnim putem i ne bi li bilo bolje odmah krenuti u postupak asistirane trudnoće.
Budući da suprug i ja silno želimo dijete, molimo za savjet.

Doc dr. sc. S. Kupešić

21.09.2001. 19:59

Poštovana gospođo Sandra,
U Vašem slučaju histerosalpingografija bilo ultrazvučna bilo rentgenska po mom mišljenju ne bi spadala u prvu liniju prioriteta. S obzirom na ultrazvukom postavljenu sumnju na dermoidnu cistu i policističan izgled jajnika mislim da bi bilo puno razumnije učiniti laparoskopski zahvat prilikom kojeg bi se 1. odstranila cistična lezija koja je nepoželjna ukoliko ćete ići na bilo koji oblik medicinski pomognute oplodnje, 2. da se učini laparoskopska kromopertubacija (ispitivanje prohodnosti jajovoda koje će dati egzaktne podatke da li su Vaši jajvododi primjerene morfologije i funkcije). Prednost ovog pregleda je da se direktno pregledavaju zdjelične strukture, njihov anatomski odnos, te što je također važno, izbjegava bolnost pretrage s obzirom da se cijeli postupak radi u anesteziji. (Važno je napomenuti da bi laparoskopija u Vašem slučaju bila i dijagnostička i terapijska).
Smatram da je ovakav pristup u potpunosti opravdan, tim više što je prisutno značajno odstupanje u nalazu spermiograma supruga (oligoasthenozoospermija), koja traži veliku preciznost u ocijeni Vaših ginekoloških struktura kako bi odabir postupka medicinski pomognute oplodnje bio što precizniji i davao Vam što veće izglede za uspjeh.