Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


spermiogram


Autor Poruka

Ivona

20.09.2001. 08:31

Poštovana dr.Kupešić,

prije dva dana je suprug dobio nalaz spermiograma i dijagnoza glasi Asthenoterazoospermia, blago reducirana pokretljivost spermija i loša morfologija.

Zanima me koliko je to loše za ostvarenje trudnoće i kako se liječi.
Posljednjih mjeseci je suprug pod stresom pije dosta kave i puši do 3 kutije cigareta dnevno. Da li to može utjecati na ishod nalaza i kada bi bilo poželjno ponoviti spermiogram.

S poštovanjem

Doc dr. sc. S. Kupešić

21.09.2001. 19:51

Poštovana gospođo Ivona,
Ovakav nalaz spermiograma zahtijevao bi ponavljanje, jer je ustanovljeno da i u muškaraca s dokazanom fertilnom sposobnošću dolazi do značajnih odstupanja u kvaliteti spermiograma. Preporučilo bi se ponoviti nalaz nakon otrpilike mjesec dana, te bi se savjetovalo da suprug smanji ili još bolje prekine pušenje, izbjegava napore, primjereno spava, te da vrijeme apsitnencije iznosi tri do pet dana. Ukoliko će se pokazati jednako osdstupanje tada bi se trebalo obratiti urologu-andrologu koji će izvršiti klinički pregled i po potrebi savjetovati endokrinološke pretrage.