Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Usg dojki


Autor Poruka

Djurdjica

08.07.2001. 11:37

Poštovana dr. Kupešić,
Znam da ovo nije Vaše primarno područje, no možda mi možete pružiti makar detaljnije pojašnjenje. Prije nekoliko dana bila sam na sistematskom pregledu, gdje mi je rađen i ultrazvučni pregled dojki. Nalaz očekujem za koji dan, ali laičkim riječima liječnica je rekla da na desnoj dojci zamjećuje promjene u vidu proširenja miocističnih kanala (njena je prva reakcija bila zabrinutost). Zanijekala je da je riječ o cistama, ali mi niti nije dala nikakvo posebno pojašnjenje što je to. Sugerirala je uzimanje C vitamina i B komplex, te ponovni pregled za 4 mjeseca.
Napominjen da imam 33 godine, nisam rodila, niti pobacila, ne uzimam kontracepcijske pilule.
S obzirom da je prethodni nalaz (točno prije godinu dana) bio vrlo uredan, izuzetno sam zabrinuta, poglavito jer uopće ne znam što je to. Možete li mi dati barem malo detaljnije pojašnjenje i sugerirati što da dalje činim, jer bih vrlo rado čim prije bila sigurna što je.

Srdačan pozdrav,
Djurdjica.

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.07.2001. 18:57

Poštovana gospođice Đurđice,
Razumijem Vašu zabrinutost, ali želim Vas utješiti da je opisana dijagnoza mastopatije jedna od najčešćih promjena s kojom se susrećemo prilikom ultrazvučne pretrage dojki. Proširenje kanalića i dojam brojnih cističnih proširenja okruženih nabujalim vezivom glavna je oznaka ove promjene. Glavni simptom je osjećaj napetosti i bolnost dojki. Bolest se najčešće javlja u dobnoj skupini između 35 i 45 godina. Ono što se smatra najvažnijim je da se ove promjene ne smatraju podlogom za rak.Promjene se otkrivaju palpacijski (kliničkim pregledom), ultrazvukom i retgenskom mamografijom. Ponekad se u slučaju prikaza žarišnih lezija može pristupiti i biospiji pod kontrolom ultrazvuka.
Prema tome, važno je provoditi redovitu kontrolu kako bi se serijski pratile promjene i eventualna pogoršanja.