Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neredovita menstruacija


Autor Poruka

Margit

12.04.2002. 02:59

Postovana doktorice,
Nakon sto sam 3 godine koristila kontracepcijske tablete Cilest, u zelji da zanesem, prekinula sam s njihovim uzimanjem u avgustu 2001. Od tada sam imala menstruaciju svega 5 puta, zadnji put pocetkom februara. U januaru sam uradila PAPA-test, koji je bio uredan, te ultrazvucni pregled jajnika, ciji nalaz prilazem:
Cervix konican epiteliziran oskudnija sekrecija.
Uterus normalne velicine pokretan neosjetljiv. Podrucje adnexa obostrano neosjetljiva parametrija zategnuta.
UZV/TVS Uterus 43x35x36 mm sa endometrijem 7 mm prazan.
Lijeva adnexa 31x22 mm pco.
Desna adnexa 30x26 mm pco.
DG Amenorrhea post pilli. Pco sy

Tada sam dobila savjet da ne zapocinjem nikakvo lijecenje.
Kako se menstruacija nije normalizirala, niti je doslo do trudnoce, interesuje sto biste mi vi preporucili da ucinim s ciljem ostvarivanja zeljene trudnoce. Imam 29 godina i s muzem je sve u redu.

Unaprijed se zahvaljujem na pomoci.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

14.04.2002. 12:03

Poštovana,
Ovakav poremećaj ciklusa može se javiti nakon uzimanja oralnih kontraceptiva, te se preporuča učiniti hormonsku analizu. Preporučila bih da učinite FSH,LH,E2 i Prl između 3. i 8. dana m. ciklusa kako bi se odredila razina ovih hormona, s obzriom da je na ultrzvuku prikaz tzv PCO izgled (policističan izgled) jajnika. Nakon uvida u rezultate hormonske anlaize procijentiti će se na kojoj je razini došlo do poremećaja kako bi se poduzela primjrena akcija u svhu ostvarenja željene trudnoće.