Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neplodnost


Autor Poruka

borka

12.04.2002. 08:14

Poštovana,
liječim se već osam godina no zadnje tri uspješnije no prije. Dijagnoze: sterilitas primaria, PCO, hiperprolaktinemija. Imam 27 godina, suprug 33.
Suprug je bio na spermiogramu te je imao dvije dijagnoze: najprije Asthenozoospermia a nakon mjesec dana Normozoospermia.
Prije par godina napravila sam CT hipofize - nalaz je unutar granica normale. U 1 mj. 2001. napravila sam HSG - uredna prohodnost. Prolaktin mi je znao biti veoma visok no od 9 mj. 1999 reguliram ga tabletama Bromergon (trenutno po 1 tabletu na dan) pa je zadnji nalaz prolaktina od 16.11.01. bio 175 (granice 76-401). Zadnjih godinu dana uzimam i tablete Klomifem za stimulaciju ovulacije ( 2 puta po 3 mjeseca, pauza od 7mj). Do sada se uz 3 tablete Klomifema javio jedan dominantan folikul max. veličine 2,1x2,0 (endometrij max. 1,00 cm) no ovaj mjesec niti to (samo sitni folikuli).
Napominjem da oboje imamo previše kg no smatram da to nije jedini uzrok svemu (iako me mnogi uvjeravaju da ću ako smršavim sigurno uspjeti).
Što dalje? Koliko pretraga bi bilo još dobro napraviti prije nego se odlučimo na umjetnu oplodnju te da li će ona biti jedino rješenja?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

14.04.2002. 12:00

Poštovana,
Mislim da bi doista bilo pametno provesti redukcionu dijetu, ne samo radi normalizacije spolnih hormona, već i radi povoljnog učinka mršavljenja na metabolizam glukoze koji može imati povoljnog upliva na policistični izgled jajnika. Uvijek se savjetuje u 3-6 mjesečnom intervalu izgubiti pod kontrolom liječnika između 5 i 10% tjelesne težine. Ukoliko se nakon toga uspostave ovulacijski ciklusi, a rukovodeći se urednim nalazom spermiograma i HSGa može se očekivati željeno zanošenje. Ukoliko do istog ne dođe preporučit će se stimulacija Clomidom i Pergonalom a poradi planiranja inseminacije (što nije izvantjelesna oplodnja, s obzriom na urednu prohodnost jajovoda i nalaz spermiograma supruga).