Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neredovne menstruacije


Autor Poruka

beautylife18

22.01.2015. 22:20

Postovani,
Imam 16 godina.prvu menstruaciju sam dobila čini mi se 8.2.2014 i bila je potpuno . Naredna dva-tri mjeseca nis normalna am nikako dobijala. Naredna dva mjeseca redovno sam dobijala. I onda je uslijedio grozan period.od menstruacije ni traga. Ono što sam primijetilas jeste da sam skoro uvijek imam bijelo pranje. Međutim je tu dosta stresa i nervoze i ja sam se jako prepala. Krenula sam u srednju školu pa sam se jako prepala također i sve je to uticalo na mene. Prošli mjesec sam primijetila jako malo menstualne krvi, skoro kap i pomislila sam da će to biti potpuni ciklus, Medjutim nije vise bilo menstualne krvi. Danas sam dobila menstruaciju. Primijetila sam da je bilo onako, normalno krvi za prvi dan ciklusa, ali opet se sve tu zavrsilo.
Danas sam vidjela opet krv, ali samo na toaletu, malp sam istraživala i vidjela da se zove tackasto krvarenje. Danas je bilo krvi na ulosku, ali opet kao da je prestalo. Kao da Opet nema krvi i nije ciklus. Jako sam uplašena i želim da sve bude ok.
Zbog straha od ginekologa, strah same pomisli sta moze biti, koji problem i slično, i nekih drugih razloga, ne smijem da odem i posjetim doktora iako znam da je to normalno i da ću kad tad otići, pa sam odlučila da se na ovaj način obratim.
Izvinite sto ja to ovqko otvoreno pišem, ali ne mogu kako da se ljepše izrazim.

Molim vas da mi sto priie odgorite pomognete i upitite me, da li je normalno da sa 16 godina menstruacija nije redovna. Da dobijem malo pa onda nema vise, sta utiče na to i sta ds radim.
Nadam se lijepom i ohrabrujućem odgovoru, unaprijed hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.01.2015. 14:20

Pročitajte naš forum o PCOS.

nikky22

25.01.2015. 12:15

Poštovani,

nadam se da na pravom mjestu pišem.
Imam 23 godine i od prve menstruacije koja je nastupila sa 14 godina, ciklus mi je neredovit.
Dugo sam dobivala razne dijagnoze i vise od 5 godina pila kontracepcijske pilule.
U 7 mjesecu 2014 vlastitom odlukom sam prestala piti tablete i menstruacija mi je stizala od 33 do 43 dana.
Početkom 10 mj sam bila kod novog ginekologa, koji je rekao da je sve u redu i da imam cikluse kakve imam.
Zadnju menstruaciju sam dobila 1.11.2014.
Ponovno odlazim ginekologu 7.1.2015. Na pregledu se UZV-om na desnom jajniku vidilo zuto tijelo i endometrij maternice je bio sekrecijski.
Dr. je rekao da menstruaciju očekujem kroz 2 tjedna i da onda opet počnem pit Lyndete. Tablete sam tražila ja zbog zaštite i zbog toga što mi kašnjenje menstruacije stvara popriličan stres.
Međutim do danas menstruacija nije počela. Isključila bih mogućnost trudnoče jer se ja i partner pazimo (kondom i prekinuti snošaj).
Mene zanima sto Vi mislite zasto mi toliko kasni menstruacija i što mi je raditi?

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.01.2015. 00:10

Pričekajte menstruaciju ili zatražite svog ginekologa gestagene za izazivanje menstruacije. Pilule su lijek izbora za vas.

TheMissTea

28.07.2018. 11:26

Postovani, ciklus mi varira od 25 do 34/35 dana, pre kada sam koristila antibebi pilule, posle njihovog koriscenja su se ustalile pa su se vratile na staro. Da li se moze uravnoteziti to, ili su mi jedini izbor anti bebi pilule? A one se smeju koristiti do 30/35 godina zivota? Inace imam dijagnostikovan Hasimoto, ali za sada ne uzimam nikakvu terapiju jer su hormoni i UZ u redu, pa pretpostavljam da stitna zleda utice na ciklus.

Ivo Balenović, dr. med.

28.07.2018. 12:20

Poštovana, ukoliko su hormoni štitnjače u redu oni nemaju utjecaja na ciklus. Kontracepcija se ne preporuča ženama koje puše i starije su od 35 godina. Kontracepcijske tablete će stabilizirati ciklus. Obzirom na neredovite cikluse savjetujem da uradite analizu spolnih hormona.

Milenica

20.09.2018. 00:20

Postovani, imam 21 godinu i od samog pocetka menstrualni ciklusi su mi neredovni. Dve godine sam pila Lindinete kontraceptive, ali po prestanku uzimanja menstruacije ponovo nema. Redovno radim ultrazvucne preglede i nema nikakvih promena. Radila sam i hormonski status i uvecane su mi vrednosti FSH, LH, TSH, testosterona i kortizola. Bila sam i kod endokrinologa i stitna zlezda mi nije uvecana. Koja je Vasa preporuka za dalje analize i lecenje? Hvala unapred

Ivo Balenović, dr. med.

20.09.2018. 19:10

Poštovana, prema svemu navedenom Vaš endokrinolog bi Vam trebao propisati terapiju da se hormoni štitnjače (TSH) i nadbubrežne žlijezde (kortizol) normaliziraju, te da se utvrdi razlog zbog čega su povišeni. Što se ginekološke strane tiče, obzirom na povišene vrijednosti testosterona, LH i FSH u obzir dolazi oralna kontracepcija s antiandrogenim učinkom (naravno, ukoliko ne planirate trudnoću). Niste naveli vrijednosti hormona, ali vjerojatno se radi o sindromu policističnih jajnika. Bilo bi dobro da učinite test oralnog opterećenja glukozom.