Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neregularni ciklus


Autor Poruka

tanja

29.07.2001. 10:17

postovana doktorice,molim vas pomozite mi.u pitanju su neredovite menstruacije.od pocetka mog ciklusa(sa 12 godina,a sada mi je 24) uvijek sam imala manje - vise redovne menstruacija sa razmakom 28-30 dana(ovisi o jajniku),no prosli mjesec menstruacjia mi se pojavila vec nakon 19 dana!(iako ne znam sto je izazvalo tu promjenu osim event.intenzivnog stresa pod kojim se nalazim vec duze vrijeme).ovaj mjesec mi vec kasni 7 dana.nisam jos nikada bila kod ginekologa.mozda sve te promjene imaju veze sa cinjenicom da sam stupila u spolne odnose prije 2.5 mjeseci?(iako koristimo kondome i pazimo na prirodni ciklus bojim se da mozda nije u pitanju trudnoca?makar ne znam kako bi se to uopce moglo dogoditi s obzirom da jako pazimo)..molim vas odgovorite mi jer sam iznimno uspanicena(razina stresa mi nije pala vec mjesecima).bojim se da bi moglo biti nesto ozbiljno.iskreno hvala na cijenjenom odgovoru,tanja

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.08.2001. 01:37

Poštovana gospođice Tanja,
Ispričavam se zbog zakašnjenja u odgovoru do kojeg je došlo zbog mojeg višetjednog odsustva. Neredovitost menstruacija može biti uvjetovana psihičkim stresom, ali u Vašoj životnoj dobi menstruacijski bi ciklus trebao biti dobro reguliran, a uzrok tako neredovitih menstruacija evaluiran i pravilno tretiran. Stoga bih savjetovla određivanje hormonskog statusa koji treba otkriti da li je hormonski poremećaj uzrokom Vaših tegoba (učiniti FSH,LH,E2 i prolaktin između 3. i 8. dana m. ciklusa). Nakon uvida u hormonske nalaze i nalaze Vaše kompletne krvne slike i uobičajenih laboratorijskih pretraga može se odrediti eventualna terapija za regulaciju ciklusa. Također bih preporučila da razmislite o jednoj od pouzdanijih metoda kontracepcije kako bi se izbjegla permanentna anksioznost prilikom "očekivanja" menstruacijskih krvarenja.