Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Iscjedak iz dojki


Autor Poruka

Anita

22.08.2001. 22:13

Postovana doktorice,
Imam 28 god., vec 4 mjeseca imam iscjedak (2-3 kapi) iz bradavica. Taj iscjedak po okusu i izgledu lici na mlijeko. Bebu sam prestala dojiti prije 10 mjeseci. Moram napomenuti da sam vec 5. mjeseci pod jakim stresom. Samokontrolom ne mogu napipati nikakvih kvrzica niti imam kakvih bolova. Unaprijed hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

26.08.2001. 14:16

Poštovana gospođo Anita,
Iscjedak iz dojki, naročito uz anamnestičke podatke koji govore u prilog permanentnog stresa nerijetko prate stanje tzv. hiperprolaktinemije, te bih svakako preporučila određivanje razine hormona prolaktina u serumu. Ovaj se prgled može napraviti u specijaliziranim endokrinološkim laboratorijima, a Vaš područni liječnik dati će Vam informacije koja je nabliža institucija u kojoj se može učiniti navedena pretraga. Ukoliko se ustanovi uvećana razina prolaktina, te ako dodatne pretrage (po potrebi se može učiniti snimanje hipofize, RTG sellae turcice ili CT mozga) ne ustanove nikakve promjene, opisani se hormonski poremećaj može vrlo efikasno liječiti tabletama Bromergona. Ukoliko će razina prolaktina u serumu biti u granicama normale, biti će uputno učiniti pregled dojke i ultrazvuk, a po ocjeni stručnjaka ev. i mamografiju kako bi se isključila bolest dojki (u Vašoj dobi najčešće se radi o mastopatiji). Svavako savjetujem da se obratite liječniku radi daljnje obrade.