Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


objasnjenje


Autor Poruka

Ira

10.12.2002. 14:04

Postovani, molila bi vas da mi objasnite neke stvari. Prije dvije godine mi je papa nalaz glasio cin 1, a godinu dana nakon u papa nalazu pise samo II/3. Sto znaci taj II/3? da li se to odnosi na stupanj cistoce ili na cin? moja ginekologinja nije mi uopce rekla da mi nalaz glasi cin 1, nego sam to slucajno saznala. niti me je slala na bilo kakve daljnje pretrage. da li ako nalaz glasi cin 1 to ujedno znaci da imam hpv, ili nemoram imati hpv ako je nalaz cin1? naime, da mom decku pri brisu za chlamydiu, doktor nije primjetio kondilome i poslao ga na daljnje pretrage za hpv (na kojoj su utvrđeni ravni kondilomi i odmah je zapoceto lijecenje) ne bi ni znali da on ima hpv i da ga najvjerojatnije imam i ja! tako sam i slucajno vidjela nalaze pape prije 2 godine, inace ne bi ni znala da sam ikada imala cin jer je meni doktorica uvijek govorila da su nalazi u redu!
Zanima me jos, koji nacin lijecenja hpv-a kod zena daje najbolje rezultate, a koji kod muskaraca? postoji li mogucnost da imam problema zbog hpv ostati trudna, da li utjece sto na trudnocu i da li moze stetiti djetetu? ako jednom dobijem hpv, da li to znaci da cu ga imati cijeli zivot? jako me je strah svega ovoga, a posebice raka grla maternice, jer obozavam djecu i planiram za koje 3 godine iamti dijete, pa bi vas molila da mi pokusate objasniti moja pitanja!
HVALA VAM UNAPRIJED!

Prof. dr. Josip Djelmiš

29.01.2003. 15:15

Poštovana Ira,
Prije desetak godina u Hrvatskoj je promijenjena klasifikacija PAPA nalaza. Nalaz PAPA II/3 je nalaz koji govori za upalu (staro nazivlje i klasifikacija). CIN I (novo nazivlje i klasifikacija) označava promjene na stanicama pločastog epitela vrata maternice i rodnice. Promjene u najvećem broju slučajeva regrediraju nakon terapije.
Da bi dobili odgovor o infekciji s HPV treba učiniti bris.