Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Odlaganje menstruacije kod tinejdzerke


Autor Poruka

barili

22.05.2019. 23:45

Poštovani, moja ćerka od 16 godina ima redovan ciklus od svoje dvanaeste godine. Sada prvi put ide sa školom na more i želi da odloži menstrualni ciklus. Ja sam izričito protiv, ali zapravo nemam nikakva saznanja o tome. Lično nikada nisam to radila. Da li je to uopšte moguće za devojku njenih godina? Da li preporucujete svojim pacijentkinjama? Može li biti štetno? Svakako bih otisla sa njom i kod svog ginekologa jer ne zelim da sama eksperimentise sa ovakvim stvarima ali pokušavam da se naoružam pravim informacijama na vreme. Hvala unapred

Ivo Balenović, dr. med.

23.05.2019. 11:45

Poštovana, povremeno odgađanje menstruacije tabletama nije štetno. Može se primijeniti i kod mladih djevojaka. Menstruacija se može odgoditi uzimanjem kontraceptiva ili duphastona. Važno je s terapijom krenuti nekoliko dana prije očekivane menstruacije i uzimati ih onoliko dugo koliko želimo odgoditi krvarenje.