Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ograniceno pusenje u trudnoci 2


Autor Poruka

Josip

04.06.2001. 08:33

Kao prvo puno Vam hvala na Vasem trudu i odgovoru. Na zalost moram kazati sam u pitanju nacinio lapsus, naime radi se o osmom tjednu, a ne osmom mjesecu trudnoce. Medjutim vjerujem da to ne mijenja Vas stav, dapace. Ali ono sto bih Vas ja molio da prokomentirate je sljedece: Podatci o stetnosti pusenja u trudnoci su poznati i procitao sam mnogo sadrzaja na Internetu o toj temi. Primjetio sam da kada se o tome govori da se ne spominje kolicina popusenih cigareta dnevno ili ako ih se spominje onda se govori o kolicinama od 10 navise. Takodjer bi spomenuo da na nasem siteu www.mameibebe.net se spominje da ako trudnica ne moze prestati s pusenjem da se svakako drzi ispod pet komada dnevno. Zapravo ono sto je na vagi jest steta koja nastaje zbog potpune apstinencije (stres, nervoza) i steta od pet cigareta dnevno. Ona, a ono sto je takodjer zanimljivo i njen lijecnik ginekolog, drze da je manja steta od pet cigareta dnevno. Dakle, posve je jasno da je pusenje u trudnoci stetno, ali moje pitanje je da li je pet cigareta dnevno manje stetno od nervoze i stresa zbog apstinencije. Odnosno da budem precizan, da li vi mislite u skladu s vasim znanjem i iskustvom da je moguce da je steta od stresa uzrokovanog apstinencijom veca od stete uzrokovane s pet cigareta dnevno. Hvala Vam jos jednom na odgovoru i strpljenju sto ga imate za ovako podulje pitanje.

Doc. dr. S. Kupešić

04.06.2001. 21:16

Poštovani gospodine,
Pušenje tijekom trudnoće svakako je nezdravo kako za majku tako i za fetus. Svakako, stupanj štetnosti ovisi o "dozi", odn. broju popušenih cigareta. Postoje teorije da u maloj dozi nikotin može uvjetovati vazodilatacijski učinak, dok se nakon povišenja doze očekuje izraziti vazokonstrikcijski učinak. Međutim, takve pretpostavke valjalo bi konkretno dokazati eksperimentalnim, kliničkim i doplerskim studijama. Moj osobni stav je da je pušenje štetno ne samo zbog poznato negativnih učinaka na kardiovaskularni sustav, respiratorne organe, posteljično tkivo i dr., već i zbog osjećaja ovisnosti, koji uvjetuje tjeskobu i psihičke promjene korisnika nikotina. Stoga mislim da bi svaka odgovorna osoba (naročito budući roditelj) morala pokušati odreći se te nezdrave navike, ako ne zbog same sebe, onda zbog budućeg naraštaja koji će u Vama i Vašoj supruzi imati uzor. Što se tiče naglabanja o "apstinencijskoj napetosti" mislim da je (kao i u svemu u životu) važna stimulacija zašto nešto činimo, a mislim da u ovom konkretnom slučaju ne smijete imati nimalo dileme jer - prestankom pušenja Vaša će supruga učiniti višestruku korist. Prema tome, bilo bi prijeko potrebno da i u tom važnom i nadasve razboritom koraku ima Vašu potporu.